Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет разлога зашто је добро пити топлу воду

Нема сумње да је конзумација воде нарочито корисна за физичко и ментално здравље. Без обзира на то је ли ледено хладна или собне температуре, вода је најбољи начин да останете хидрирани.
Фото: Unsplash/Janosh Lino

Док су предности за здравље добро познате, што је с користима конзумације топле воде? Повећава ли она хидратацију или нуди додатне предности? Тхирстy Wорк је издвојио пет разлога зашто је конзумација топле воде добра за вас.

Отклања запушеност

Једна од кључних предности конзумације топле воде за готово свакога је њена способност да олакша симптоме кашља, прехладе и запушених синуса. Пара и повишена температура топле воде убрзавају кретање слузи у носу и грлу које може изазивати нелагоду. Такође може ублажити бол у грлу.

Повећава детоксикацију

Пијење топле воде посебно је делотворно у детектовању и испирању токсина из вашег тела. Топла вода активира хипоталамус подизањем телесне температуре, што делује као регулатор топлине. Овај процес подстиче знојење, ослобађање токсина и природно чисти наша тела.

Заштита зуба

Сви који имају каријес или осетљиве зубе знају колико је болно пити ледено хладну или чак воду собне температуре, што неће учинити ништа добро за те зубе. Конзумација топле воде пружиће вам исти ниво хидратације, али на много угоднији начин – безболно. Осим тога, пружиће олакшање осетљивим зубима.

Олакшава пробаву

Вода је добра за ваш пробавни систем генерално, будући да олакшава пролаз хране кроз тело. Међутим, још једна кључна предност конзумације топле воде је да олакшава процес пробаве. Топла вода помаже бржем разлагању хране од хладне или собне температуре воде, тако да можете боље и брже пробавити храну, смањујући ризик од затвора.

Побољшава циркулацију

Топла вода је вазодилататор. То значи да топла вода помаже проширити крвне судове и побољшати циркулацију, док хладна вода може узроковати њихово сужавање. Овај побољшани проток, макар привремено, може помоћи нашим мишићима и виталним органима да се опусте, смањујући стрес и потенцијалну бол.

Припазите да је вода ипак довољно расхлађена да је можете сигурно пити.

Da li je pivo dobro za zdravlje?

Преузмите андроид апликацију.