Početna > Život i stil
Život i stil

Pet razloga da se rotkvice nađu na našem tanjiru: Često zanemarene, a pružaju mnogo

Rotkvice ćete moći da „uklopite“ uz svaki obrok.
Foto: Pexels/Lumn

Rotkvice se često zanemaruju, a zaboravljamo koliko su zdrave. Poznate su po svom prijatnom ukusu i hrskavoj teksturi, prepune antioksidanata, vlakana i esencijalnih vitamina i minerala. Pored toga mogu prilagodljive su, pa mogu da idu uz većinu jela.

Benefiti rotkvica

Antioksidansi

Antioksidansi mogu da neutrališu štetne molekule odnosno slobodne radikale. Primeri antioksidanata rotkvice uključuju glukozinolate ili jedinjenja koja sadrže sumpor. Rotkvice takođe sadrže antioksidante poput vitamina C, folata i antocijanina, poznatih kao biljna jedinjenja koja rotkvicama daju crvenkastu nijansu.

Šećer u krvi

Vaše telo stabilizuje šećer u krvi tako što proizvodi insulin, hormon koji prenosi glukozu iz krvi u vaše ćelije. Kako se ispostavilo, antocijanini u rotkvicama mogu da budu od pomoći. Rotkvice takođe sadrže katehin, jedinjenje koje pokreće lučenje insulina. Pored toga, rotkvice obezbeđuju vlakna, koja mogu da pomognu u usporavanju varenja šećera iz druge hrane.

Esencijalne hranljive materije

Tražite nove ukusne načine da jedete više vitamina C? Jedna šolja sirove rotkvice ima 17 miligrama ovog antioksidansa. To je oko 20 procenata dnevnog preporučenog unosa. Vitamin C podržava imunološku funkciju tako što povećava aktivnost fagocita, odnosno ćelija koje „jedu“ štetne klice.

Vlakna

Rotkvice nude kombinaciju rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Rastvorljiva vlakna, koja se rastvaraju u vodi, mogu olakšati dijareju smanjenjem viška tečnosti. Sa druge strane, nerastvorljiva vlakna se ne rastvaraju u vodi, što je korisno za ublažavanje zatvora.

Obezbeđuju minerale

Rotkvice obezbeđuju ključne minerale kao što su kalcijum, gvožđe i kalijum.

Da li znate šta znače inicijali na M&M bombonama?

Preuzmite android aplikaciju.