Odlučili ste da pripremite komplikovano, ali veoma fino jelo sa testeninom, tako da glavni sastojak mora biti savršen! To pre svega znači kuvanje testenine koja će biti svilenkasto glatka i savršene teksture. Da biste to postigli, obavezno izbegavajte ove uobičajene greške, a trud će se definitivno isplatiti.

Lonac za kuvanje nije dovoljno velik
Manji lonac za kuvanje znači da ćete koristiti manje vode koja će brže ključati pa će se jelo brže pripremiti. Međutim, testenini je potrebno mnogo vode i prostora da bi se ravnomerno kuvala. Ako ga nagurate u manji lonac, najverovatnije ćete dobiti gomilu polukuvane, lepljive testenine.
Ne solite vodu u kojoj se kuvaju testenine
Sigurno ne biste pekli piletinu ili pržili povrće bez soli, tako da ni testeninu ne treba tretirati drugačije. Dodavanje soli u vodu za kuvanje omogućiće testenini da upije malo soli (bez brige, neće apsorbovati celu količinu) što će poboljšati njen ukus.

Dodajte ulje u vodu za kuvanje
Naravno, dodavanje ulja u vodu za kuvanje sprečiće da se komadi testenine slepe, ali ovaj trik zapravo funkcioniše previše dobro. Testenina mora da bude bar malo lepljiva da bi se sos zalepio za nju. Inače vaše jelo od testenine neće biti posebno ukusno.
Pratite uputstva na pakovanju
Vreme kuvanja napisano na pakovanju testenine je broj koji bi trebalo da pratite, ali nemojte ga se slepo držati. Ako želite da testenina bude mekana, kuvajte je nekoliko minuta duže, a ako želite da testenina bude „al dente“, sklonite lonac sa ringle nekoliko minuta ranije.
Isperite testeninu nakon kuvanja
Kada sveže skuvanu testeninu stavite pod tekuću vodu, lepljivi skrob ispušten tokom kuvanja jednostavno će se isprati. Zbog toga se vaš fini sos neće zalepiti za testeninu na pravi način, umesto toga u sos odmah stavite sveže kuvanu testeninu.
Preuzmite android aplikaciju.