Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Пет „лоших“ угљених хидрата који су заправо одлични за мозак

Угљени хидрати често добијају лошу репутацију. Популарност дијета са мало угљених хидрата довела је до тога да их ограниче или потпуно искључе из своје исхране.
Фото: Pexels/Roman Odintsov

Међутим, угљени хидрати су заправо одлична храна за мозак када бирамо праве. Угљени хидрати дају телу енергију, нешто што је нашем мозгу потребно да би правилно функционисао, објашњава неуролог др Аугусто Миравеле.

Мозак користи око 20 одсто калорија које уносимо, иако чини само два одсто телесне тежине, истиче др Миравал. Објаснио је да мозак сагорева калорије када размишљамо, памтимо, учимо и спавамо.

Пожељни извор енергије мозга је глукоза, каже он. Глукоза је врста шећера која долази из угљених хидрата које једемо и пијемо. Наша крв преноси глукозу до ћелија по целом телу за енергију, према Кливлендској клиници.

Воће, поврће и интегралне житарице су најбољи угљени хидрати за мозак

Иако су угљени хидрати важни за функцију мозга, укључују и побољшање менталног здравља и успоравање когнитивног пада, одабир здравих, сложених угљених хидрата је кључан, објашњава он. Угљене хидрате такође треба укључити у уравнотежену исхрану која укључује немасне протеине и здраве масти, уз доста физичке активности.

Воће, поврће и интегралне житарице су најбољи угљени хидрати за наш мозак, каже доктор и научник др Томас Холанд.

Међутим, нису сви угљени хидрати једнаки. Неки можда изгледају мање здрави, али су заправо прилично добри за наш мозак. Лекари су саставили следећу листу од пет таквих „лоших“ угљених хидрата који су заправо одлични за здравље нашег мозга:

– интегрални хлеб

– кромпир

– орашасти плодови

– суво воће

– природни заслађивачи (мед).

Jedina stvar koju muškarci moraju da prihvate ako žele da njihova veza traje

Преузмите андроид апликацију.