Почетна > Србија
Србија

Песков: Употреба осиромашеног уранијума имала тужне последице у СРЈ

Портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је данас да је одлука САД да Украјини пошаљу гранате са осиромашеним уранијумом „веома лоша вест“ и подсетио на последице које је то оружје оставило након што је коришћено током НАТО агресије на СР Југославију.
Фото: PrtSc/Дневник

„Употреба ових граната имала је веома тужне последице, што су признале чак и међународне организације“, рекао је Песков.

Он је нагласио да ће одговорност за последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом „у потпуности лежати на Сједињеним Америчким Државама које су донеле такву одлуку“, преноси ТАСС.

Пентагон је јуче најавио нови пакет војне помоћи за Украјину у вредности до 175 милиона долара, укључујући муницију за тенкове Абрамс с осиромашеним уранијумом, што је први пут да Вашингтон Кијеву шаље контроверзну противтенковску муницију.

Употреба наоружања с осиромашеним уранијумом предмет је жестоке расправе, а противници попут међународне коалиције за забрану таквог оружја тврде да постоје опасни здравствени ризици од гутања или удисања прашине осиромашеног уранијума, укључујући рак и мане код новорођенчади.

Осиромашени уранијум је нуспроизвод обогаћивања уранијума, а користи се за муницију зато што му његова велика густоћа омогућава да с лакоћом пробија заштитни слој циљаног оружја.

Иако је Велика Британија раније ове године Украјини послала муницију с осиромашеним уранијумом, ово ће бити прва америчка пошиљка те ће вероватно изазвати контроверзе.

Пентагон је то објавио након раније одлуке Вашингтона да Украјини пошаље касетну муницију такође велике опасности за цивиле.

RFZO: Obavezni skrining za sve bebe na spinalnu mišićnu atrofiju počinje 14. septembra

Преузмите андроид апликацију.