Почетна > Србија
Србија

РФЗО: Обавезни скрининг за све бебе на спиналну мишићну атрофију почиње 14. септембра

За новорођену децу у свим породилиштима у Србији, од 14. септембра о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО) почиње обавезан скрининг на ретку болест спиналну мишићну атрофију (СМА).
Фото: Pixabay/TawnyNina

Како је данас саопштио РФЗО, циљ увођења тог скрининга одмах по рођењу јесте рана дијагностика још у пре-симптомској фази болести која је од суштинског значаја за исход лечења спиналне мишићне атрофије, а тестирањем по рођењу неће се више губити време на постављање дијагнозе.

Како се наводи, узимање узорака ће се вршити у свим породилиштима у Србији, док ће се анализа узорака радити на Биолошком факултету Универзитета у Београду, чији запослени у Центру за хуману молекуларну генетику, имају вишедеценијско искуство у молекуларно-генетичкој дијагностици ретких болести, пре свега неуромишићних и неуродегенеративних, и адекватно образоване људске капацитете за обављање овог скрининга.

РФЗО подсећа да тестирање на СМА није једини скрининг који се ради код тек рођених беба о трошку тог фонда, већ да се обавезни скрининг ради и за фенилкетонурију, хипотиреозу и од 2021. године за цистичну фиброзу.

Fond PIO podsetio učenike i studente da dostave potvrde o školovanju

Преузмите андроид апликацију.