Почетна > Свет
Свет

Перу: У Лими, Пуну и Куску ванредно стање још месец дана

Због масовних насилних протеста у Перуу у којима је погинуло више од 40 људи, председница те земље Дина Болуарте потписала је уредбу да се у главном граду Лими и у два региона на југу Перуа продужи ванредно стање за још 30 дана.
Фото: Танјуг/AP Photo/Jose Sotomayor

У оквиру мера које је Болуарте увела у Лими и у два аутохтона региона Пуну и Куску на југу Перуа полицији се додељују посебна овлашћења, а грађанима се ограничавају слободе, укључујући и право на окупљање, преноси Ројтерс.

Поред тога у региону Пуно, где је дошло до насилних сукоба између демонстраната и полиције уводи се 10-дневни полицијски час.

Непоредно после свргавања бившег председника Педра Кастиља почетком децембра, а потом и избијања протеста најпре у сиромашним областима у јужном Перуу који су се проширили и на север и исток земље, власти Перуа су због распрострањеног вандализма и пљачке средином децембра увеле једномесечно ванредно стање.

Кастиљо је био приморан да одступи након што је неуспешно покушао привремено да суспендује парламент и избегне опозив покренут због „моралне неподобности“ проистекле из вишеструких оптужби за корупцију, пренео је раније Гардијан.

Кастиљо је тада најавио да ће владати декретима у оквиру ванредних овлашћења и позвао на нове парламентарне изборе.

Само неколико сати касније његов покушај да преузме власт у држави је пропао и он се од тада налази у притвору.

Mađarska bi platila visoku cenu ako EU uvede sankcije na nuklearnu energiju

Преузмите андроид апликацију.