Početna > Srbija
Srbija

Pekmez naš nasušni iz Ljutova na severu Bačke

Kako vam se čini ideja da na plus četrdeset provodite sate za šporetom mešajući pekmez? Ukoliko ste mislili da su klimatske promene uticale na tradicionalni način pripremanja zimnice – varate se. Čak i mlade generacije preuzimaju recepte od svojih mama, tata, baka i deka i sami spremaju poslasticu, kako bi i generacije koje dolaze znale da je slađe ono sa police špajza nego s police marketa. Evo i zašto.
Foto: RTV

Ljutovo, vrelog leta gospodnjeg dve hiljade dvadeset i drugog. Upeklo odozgo. Upeklo i odozdo.

Saša Kopilović junački izdržava mešajući ovogodišnji rod kajsije u velikom loncu na vatri svoje letnje kuhinje.

Plodovi ravnice i njegov napor stvoriće ovogodišnju zimnicu za njegovu porodicu, a upravo taj napor učiniće teglicu ovog pekmeza slađom u odnosu na bilo koju za kojom jednostavno možete posegnuti na policama marketa u bilo koje doba godine.

„Bitno nam je zato što znamo šta smo napravili, da mogla i naša deca da jedu. Eto. I zato što volimo. Jednostavno prosto rečeno“, kaže Kopilović.

Saša zimnicu sprema iz svog voćnjaka i povrtnjaka. A pripremanje pekmeza od kajsija predstavlja poslednjih godina egzotičnu „zabavu“ jer gotovo po pravilu kajsije „bere“ mraz još pre pravog proleća. Ali ne i ove godine, jer je većina stabala „preživela“ mrazeve, tako da se raduju i deca, ali i stariji, jer će biti i za dobru ljutovačku kapljicu.

I nije samo kajsija na meniju, već i drugo voće. Kako koje dolazi na berbu tako se pripremaju i kazani.

Neki za pekmez, neki za rakiju.

„Ova sezona je za kajsiju, što sam ja čuo, osamdeset posto uspela. Da nije tako strašno bilo, kako su prognozirali i pričali u martu, aprilu i februaru. A ostalo – čujem da su višnje slabe bile, da su trešnje slabe bile, za viljamovku i za krušku su informacije takve da je rodila, da će je biti, šljive su već krenule da padaju u berbi, i da padaju i da se beru“, dodaje on.

Sledi period mirovanja. Ako je dodat konzervans, onda može i da se sačeka s otvaranjem tegli.

Ali, ako zamirišu palačinke, i ne mora, jer će pekmez od kajsije kod Kopilovića brzo biti – smazan.

Specijalni sud u Hagu produžio pritvor Veseljiju

Preuzmite android aplikaciju.