Kako vam se čini ideja da na plus četrdeset provodite sate za šporetom mešajući pekmez? Ukoliko ste mislili da su klimatske promene uticale na tradicionalni način pripremanja zimnice – varate se. Čak i mlade generacije preuzimaju recepte od svojih mama, tata, baka i deka i sami spremaju poslasticu, kako bi i generacije koje dolaze znale da je slađe ono sa police špajza nego s police marketa. Evo i zašto.
Ljutovo, vrelog leta gospodnjeg dve hiljade dvadeset i drugog. Upeklo odozgo. Upeklo i odozdo.
Saša Kopilović junački izdržava mešajući ovogodišnji rod kajsije u velikom loncu na vatri svoje letnje kuhinje.
Plodovi ravnice i njegov napor stvoriće ovogodišnju zimnicu za njegovu porodicu, a upravo taj napor učiniće teglicu ovog pekmeza slađom u odnosu na bilo koju za kojom jednostavno možete posegnuti na policama marketa u bilo koje doba godine.
„Bitno nam je zato što znamo šta smo napravili, da mogla i naša deca da jedu. Eto. I zato što volimo. Jednostavno prosto rečeno“, kaže Kopilović.
Saša zimnicu sprema iz svog voćnjaka i povrtnjaka. A pripremanje pekmeza od kajsija predstavlja poslednjih godina egzotičnu „zabavu“ jer gotovo po pravilu kajsije „bere“ mraz još pre pravog proleća. Ali ne i ove godine, jer je većina stabala „preživela“ mrazeve, tako da se raduju i deca, ali i stariji, jer će biti i za dobru ljutovačku kapljicu.
I nije samo kajsija na meniju, već i drugo voće. Kako koje dolazi na berbu tako se pripremaju i kazani.
Neki za pekmez, neki za rakiju.
„Ova sezona je za kajsiju, što sam ja čuo, osamdeset posto uspela. Da nije tako strašno bilo, kako su prognozirali i pričali u martu, aprilu i februaru. A ostalo – čujem da su višnje slabe bile, da su trešnje slabe bile, za viljamovku i za krušku su informacije takve da je rodila, da će je biti, šljive su već krenule da padaju u berbi, i da padaju i da se beru“, dodaje on.
Sledi period mirovanja. Ako je dodat konzervans, onda može i da se sačeka s otvaranjem tegli.
Ali, ako zamirišu palačinke, i ne mora, jer će pekmez od kajsije kod Kopilovića brzo biti – smazan.
Preuzmite android aplikaciju.