Почетна > Свет
Свет

Павићевић: Милатовић убедљиви фаворит за председника Црне Горе

Политички аналитичар Владимир Павићевић оценио је данас да председнички кандидат Јаков Милатовић, један од лидера покрета „Европа сад“ улази у други круг председничких избора као убедљиви фаворит против кандидата Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића, јер грађани у Црној Гори верују да је он политичар који доноси нове могућности.
Jakov milatovic
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Павићевић је за Тањуг рекао да резултати првог круга председничких избора у којем је Милатовић освојио 28,9 одсто гласова показују да има велике шансе да победи у другом кругу.

„Створена је атмосфера у Црној Гори да је Милатовић политичар који доноси некакве нове трендове, могућности и подизање животног стандарда грађана у Црној Гори. Постоји велики број људи који су гласали за ДПС, а сада су спремни да свој глас дају Милатовићу“, рекао је Павићевић.

На питање да ли је додатна кампања за други круг битка за гласове из црногорске дијаспоре која би могла да одлучи изборе, Павићевић је рекао да је црногорска дијаспора бројна, али да резултати првог круга избора у којем је Ђукановић изгубио трећину гласова на које је могао да рачуна до пре неколико година говоре да су људи сада одлучили да дају свој глас некоме другом.

„Сада када видимо да је Ђукановић у првом кругу изгубио трећину гласова на које је могао да рачуна до пре неколико година видимо и да су људи трајно одлучили да свој глас дају некоме другоме, у највећем броју случајева тај глас је ишао Милатовићу“, рекао је Павићевић.

На питање какве кампање очекује пред други круг и да ли може доћи до неких немира на улицама у изборној ноћи с обзиром на то да је Милатовићу додељено полицијско обезбеђење због угрожене безбедности после напада на Цетињу, Павићевић наводи да је у интересу грађана Црне Горе да други круг председничких избора протекне мирно и да се, како је рекао, Ђукановић развласти и пошаље у политичку пензију.

„Само једна политичка опција у кампањи је до сада покушавала да произведе радикалније и екстремније акције, а то је Ђукановићев ДПС. Најава да ће Милатовић да добије обезбеђење мени потврђује да из тог Ђукановићевог табора могу да дођу неке поруке или акције које подразумевају некакву радикализацију или екстремизацију прилика“, оценио је Павићевић.

Коментаришући то што упркос избору судија Уставног суда још увек недостаје одлучујући седми глас и на питање да ли то може бити отежавајућа околност у проглашавању резултата избора, узимајући у обзир све инструменте који поседује ДПС кроз ДИК и локалне изборне комисије, Павићевић каже да постоји функционални Уставни суд и да једино проблем може да настане ако при одлучивању чланова тог суда буде нерешена ситуација.

Zelenski posetio region Hersona i obećao da će „sve vratiti“

Преузмите андроид апликацију.