Почетна > Свет
Свет

Патрушев: Запад гура Кијев ка насиљу великих размера

Запад гура Кијев ка насиљу великих размера у источној Украјини, изјавио је данас секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.
патрушев
Фото: Танјуг/AP/Rodrigo Abd

Према његовим речима, „Запад јача подршку Кијеву, гурајући га ка насилним акцијама великих размера на истоку Украјине“, преноси ТАС С.

Патрушев тврди да Запад настоји „да створи услове за наметање контролисаног режима у Русији, као што је то практиковано у низу земаља“.

Додао је да је „специјална војна операција“ осујетила те планове, те објаснио да је Москва морала да искористи „ту превентивну меру“, јер је забрињавајуће порастао ниво претњи по националну безбедност и непоштовање интереса Русије, а што је угрозило саму њену државност и постојање, наводи ТАС С.

„САД и њихови савезници по сваку цену настоје да одрже лажни мит о агресивној Русији, која наводно настоји да пороби западни свет“, приметио је Патрушев.

Секретар Савета безбедности Русије је оценио да се „неолиберализам колективног Запада развија у фашистичку идеологију усмерену против руског света“, и да „глобална агресија на Русију“ нема само политичку и економску, већ и идеолошку и моралну димензију.

„Антируска кампања коју воде САД доказује да се против Русије води необјављени рат“, изјавио је он.

Према његовим речима, одлука САД да се једнострано повуку из Уговора о антибалистичким ракетама, из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета и Уговора о отвореном небу била је велики ударац међународној безбедности, преноси руска агенција.

Lavrov: EU se postepeno spaja sa NATO i to ne krije

Преузмите андроид апликацију.