Почетна > Србија
Србија

Патријарх Порфирије освештао цркву у саставу Васпитно-поправног дома у Крушевцу

Патријарх српски Порфирије посетио је данас Васпитно-поправни дом у Крушевцу, где је освештао новосаграђену цркву Светих апостола Филимона и Онисима.
FOTO TANJUG/ UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA/bs

У питању је друга посета српског патријарха овој установи будући да је поглавар Српске православне цркве у јуну 2021. године обишао ову установу, упознао се са њеним радом и разговарао са штићеницима, саопштила је Управа за извршење кривичних санкција.

Директор Управе Дејан Царевић изјавио је да је патријарх својим поновним доласком исказао не само поштовање, већ и велику бригу за младиће и девојке који се налазе у Васпитно-поправном дому.

„Нико није без грешака и нико није без падова, баш као што је патријарх Порфирије више пута до сада целом друштву указао, мислећи на све оне људе којима је наша подршка потребна сваког дана… Сви смо на истом задатку – да их научимо да је једна грешка само фаза у животу коју могу да искористе као прилику да одговоре изазовима“, рекао је Царевић.

FOTO TANJUG/ UPRAVA ZA IZVRŠENJE KRIVIÈNIH SANKCIJA/bs

Он је нагласио да се штићеницима пружа сва потребна подршка како би научили да буду самостални, вредни и одговорни млади људи.

„Зато их учимо занимањима која су веома тражени на тржишту рада. Овде имају могућност да науче да буду добри молери, столари, аутомеханичари“, рекао је он.

У добијеним сертификатима о завршеним обукама за различите послове и занате нигде се не наводи да су стечени у овој установи како би се избегла могућа дискриминација кад истекне васпитна мера.

Из тог разлога се брише и евиденција о боравку штићеника у ВП Дому по њиховом изласку из ове установе.

„Подсетио бих да је тим од пет сјајних дечака прошле седмице освојио друго место на Светском првенству у шаху за лица лишена слободе, док су прошле године били прваци света“, рекао је Царевић и додао да су ови успеси од огромног значаја за њихово самопоуздање и развој.

Директор Управе је истакао да је изградњом цркве испуњена законска, али и људска обавеза према штићеницима који се налазе у овој установи.

„Омогућили смо штићеницима да остваре своја верска права у храму посвећеном Богу, вери и љубави према људском роду. Његова врата су отворена за припаднике свих вера који носе доброту у себи“, закључио је Царевић.

Vučević: Povratili smo ugled i dostojanstvo Srbije, kakav ona zaslužuje

 

Преузмите андроид апликацију.