Почетна > Свет
Свет

Париз: Демонстранти против пензионе реформе на кратко заузели управну зграду ОИ

Чланови ултралевичарског синдиката ЦГТ на кратко су данас заузели седиште Париских летњих олимпијских игара.
Фото: Танјуг/AP Photo/Bob Edme

Данас, на 14. протесту против одлуке владе да подигне старосну границу за одлазак у пензију са 62 на 64 године, телевизија БФМ пренела је видео снимке на којима се виде демонстранти који улазе у зграду управе Летњих олимпијских игара у париском предграђу Обервилије, преноси Ројтерс.

Фото: Танјуг/AP Photo/Aurelien Morissard

„Неколико десетина чланова ултралевичарског синдиката ЦГТ ушло је на неколико минута у управну зграду ОИ како би поставили транспаренте против пензионе реформе. Није било насиља ни штете“, изјавио је портпарол Париских летњих олимпијских игара.

Лидери синдиката окупили су се испред Народне скупштине у Паризу уочи протестних маршева широм земље у последњем покушају да изврше притисак на законодавце да укину закон који је већ усвојен.

Одлука председника Емануела Макрона да спроведе реформу активирањем посебних уставних овлашћења изазвала је гневне протесте овог пролећа.

„Протести трају већ шест месеци, то је без преседана. Постоји много беса, али и умора“, рекла је за БФМ ТВ Софи Бине, нови лидер синдиката ЦГТ и додала да штрајкачи осец́ају последице, пре свега смањења плата.

Snažan zemljotres na Haitiju, poginule tri osobe

Преузмите андроид апликацију.