Početna > Život i stil
Život i stil

Paprike, crvene, zelene ili žute? Bez obzira na boju veoma su zdrave!

Od raznovrsne paprike može se napraviti veliki izbor ukusnih jela; od osvežavajuće salate sa isečenom sirovom paprikom, do priloga od pečene paprike ili glavnog jela od punjenog mesa. Osim što je veoma ukusna, poznata je i po tome da je puna zdravstvenih prednosti.
Foto: Pixabay/Anelka
Varenje

Sve vrste paprike imaju dosta vlakana, kao i nešto gvožđa i folata, koji podržavaju zdravlje creva, kardiovaskularni sistem i prirodnu detoksikaciju.

Srce

Paprika je, opet bez obzira na boju, odličan izvor vitamina A i kalijuma, koji snižavanjem krvnog pritiska pomaže u održavanju zdravlja srca, a bori se protiv nadutosti smanjujući zadržavanje vode.

Vid

Ovo zdravo povrće sadrži i pomenuti vitamin A, koji pomaže u održavanju zdravlja očiju, održava dobar vid i sprečava makularnu degeneraciju. Crvena paprika je takođe bogata vitaminom C i raznim karotenoidima koji deluju kao antioksidansi i podržavaju zdravlje očiju i kardiovaskularnog sistema. Žute i narandžaste paprike sadrže beta-karoten, antioksidativni oblik vitamina A, vitamina C i kalijuma.

Koža

Konzumiranje zelenog i žutog povrća može pomoći u smanjenju bora koje se mogu pojaviti oko usta, poznatih kao ‘vrana stopala’, ili ‘linije osmeha’, a pomenuti antioksidansi se bore i protiv starenja i slobodnih radikala.

Šta se dešava sa vašim telom kada jedete ljubičasti luk?

Preuzmite android aplikaciju.