Почетна > Свет
Свет

Папа Фрања позвао на прекид ватре: Победа се не може градити на рушевинама

Папа Фрања позвао је данас, уочи годишњице напада на Украјину, на прекид ватре и мировне преговоре и поручио да се „ниједна победа не може градити на рушевинама“.
Фото: Танјуг/Maurizio Brambatti/Pool Photo via AP

„Прошло је годину дана од почетка овог апсурдног и окрутног рата, тужна годишњица. Број погинулих, рањеника, избеглица и расељених, количина деструкције и економске и друштвене штете говоре за себе“, рекао је папа Фрања током недељне аудијенције.

Дан након обраћања америчког председника Џозефа Бајдена у Пољској и руског председника Владимира Путина пред Федералном Скупштином Русије, папа је рекао:

„Хајде да се запитамо: да ли је учињено све што је могуће да се заустави рат? Позивам све који имају власт над народима да се обавежу да на конкретан начин окончају сукоб, да остваре прекид ватре и започну мировне преговоре. Оно што је израђено на рушевинама никада не може бити стварна победа“, поручио је Бајден.

Папа Фрања одбацио је тврдњу Русије да је њено војно присуство у Украјини део „специјалне операције“ и осудио, како је рекао, зверства и убиства цивила, преноси Ројтерс.

Аудијенцији је присуствовао украјински амбасадор у Ватикану Андриј Јураш заједно са делегацијом украјинских званичника.

G7: Pomoć Turskoj i Siriji nakon zemljotresa i Kijevu u ratu protiv Rusije

Преузмите андроид апликацију.