Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Памет смо наследили само од једног родитеља

Сада ће једна страна имати озбиљан аргумент у породичним расправама
Фото: Pexels/Max Ficher

То је тема велике дебате у многим породицама – на кога је дете „повукло” памет.

Маме и тате воле да се шале како су деца позитивне ствари попут памети, доброг изгледа, спортских вештина или талента за музику наследили баш од њих.

Ипак, испоставило се да постоје научна објашњења која кажу да деца интелигенцију наслеђују од својих мама – тако да, извините, тате.

Више студија показало је да је заправо X хромозом одговоран за интелигенцију. А жене имају два оваква хромозома (XX), док мушкарци имају један (XY) – зато је двоструко већа шанса да маме пренесу интелигенцију на децу него очеви.

Па, маме, ако вам је потребан победнички аргумент у расправи – имате га.

Фото: Pexels/Pixabay

Постоји више студија које су покушале да докажу ову теорију током година. Једну од њих спровео је Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit из Глазгова, која је утврдила да је коефицијент интелигенције детета сличан као мајчин.

Истраживачи су интервјуисали децу сваке године у израсту од 14 до 22 године, укључујући бројне факторе као што су едукација и социјално – економски статус.

И утврдили су да је најбољи показатељ за предвиђање колико ће бити паметни, интелигенција њихових мајки – IQ деце разликовао се само до 15 поена.

Ипак, не слажу се сви научници са принципом X-хромозома.

Други истраживачи сматрају да није само генетика одговорна за дететову интелигенцију. Према „Psychology Spot” свега 40 – 60 процената интелигенције је наследно – остало нам долази из окружења.

Фото: Pexels/Anastasiya Gepp

Зато тате, немојте да будете снуждени и даље имате важну улогу у дететовом емотивном и интелектуалном развоју, тако што ћете им помоћи да изграде самопоуздање, играјући се са њима и учећи их новим вештинама.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.