Početna > Svet
Svet

Palmer: Udvostručiti napore za približavanje Zapadnog Balkana EU

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska pitanja Metju Palmer ocenio je danas u Ohridu da treba udvostručiti napore za približavanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i upozorio da se u suprotnom rizikuje da ne uspe zajednički napor da se cela Evropa kompletira kao deo snažne transatlantske porodice.
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Palmer je, na marginama Međunarodne konferencije „Zapadni Balkan: Deo koji nedostaje da bi Evropa bila cela“, u okviru Prve Međunarodne konferencije Prespanskog foruma naglasio da lideri u regionu moraju da preuzmu čvrstu odgovornost za pridruživanje evropskoj porodici i da na njih treba vršiti pritisak da ostvare svoj potencijal.

„Da bi ostvarili puni potencijal ovog regiona, lideri moraju da daju više od obećanja, preduzimaju mere i rešavaju politička pitanja u zemlji i inostranstvu, jačaju multietničke demokratije i pravosudni sistem i kreću se ka budućnosti“, precizirao je Palmer, prenosi prištinska Koha.

Osvrćući se na ulogu SAD na Zapadnom Balkanu, istakao je da je dugogodišnja vizija Vašingtona bila fokusirana na mir između država regiona i suseda, stabilnost, prosperitet i integraciju u evroatlantski okvir.

Međunarodna konferencija „Zapadni Balkan: Deo koji nedostaje da bi Evropa bila cela“ održava se danas i sutra u Ohridu i Oteševu, uz prisustvo oko 300 lidera i visokih zvaničnika regiona, EU i SAD, među kojima je i premijerka Srbije Ana Brnabić.