Почетна > Свет
Свет

Палмер: Удвостручити напоре за приближавање Западног Балкана ЕУ

Заменик помоћника америчког државног секретара за европска питања Метју Палмер оценио је данас у Охриду да треба удвостручити напоре за приближавање земаља Западног Балкана Европској унији и упозорио да се у супротном ризикује да не успе заједнички напор да се цела Европа комплетира као део снажне трансатлантске породице.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Палмер је, на маргинама Међународне конференције „Западни Балкан: Део који недостаје да би Европа била цела“, у оквиру Прве Међународне конференције Преспанског форума нагласио да лидери у региону морају да преузму чврсту одговорност за придруживање европској породици и да на њих треба вршити притисак да остваре свој потенцијал.

„Да би остварили пуни потенцијал овог региона, лидери морају да дају више од обећања, предузимају мере и решавају политичка питања у земљи и иностранству, јачају мултиетничке демократије и правосудни систем и крећу се ка будућности“, прецизирао је Палмер, преноси приштинска Коха.

Осврћући се на улогу САД на Западном Балкану, истакао је да је дугогодишња визија Вашингтона била фокусирана на мир између држава региона и суседа, стабилност, просперитет и интеграцију у евроатлантски оквир.

Међународна конференција „Западни Балкан: Део који недостаје да би Европа била цела“ одржава се данас и сутра у Охриду и Отешеву, уз присуство око 300 лидера и високих званичника региона, ЕУ и САД, међу којима је и премијерка Србије Ана Брнабић.