Почетна > Бизнис
Бизнис

Паковања све мања, а иста цена – без казни за трговце, мука за потрошаче

Свако поскупљење неког производа повлачи мању продају, бар на кратак рок када је реч о основним намирницама. Да би то избегли неки произвођачи прибегавају опробаном трику – смање грамажу уместо да подигну цену, или да поскупљење буде мање.
трговци
Фото: Pixabay/Squirrel_photos

На први поглед рекло би се да разлике међу њима нема. На други већ, у око упада различита грамажа. За по десет, двадесет, тридесет и више грама смањена је грамажа различитих производа. Мање паковање не значи и мања цена.

„Свака промена грамаже у нашем систему се евидентира као нови артикал. Наша одговорност и обавеза је да купцу, односно оно што излажемо на полице, буде у складу са декларацијом производа. Као и да његова цена буде јасно истакнута“, каже Милица Поповић из Делез Србија.

Ако је произвођач робу правилно декларисао, Закон је јасан – казне нема. Али има муке за потрошаче, поготово оне старије слабијег вида да углавном ситним словима исписану декларацију прочитају и обрате пажњу на све детаље. Помаже када трговци уз производ наведу и његову јединичну цену – по комаду, килограму или метру, али то кажу у Заштити потрошача многи избегавају.

Najveće plate u Beogradu, najmanje u Bojniku

 

Преузмите андроид апликацију.