Почетна > Бизнис
Бизнис

Падају цене некретнина у Немачкој

У првом тромесечју стамбене некретнине у Немачкој биле су 4,3 одсто јефтиније него у истом периоду прошле године, објавило је немачко удружење банака.
Фото: Unsplash/ahallora

Цене закупа нових станова порасле су истовремено 5,6 одсто. Тренд раста ренти неће попустити у скорије време, процењују у овом удружењу.

Како напомињу, станарине у Немачкој расту због мањка стамбеног простора у условима високих трошкова градње и кредита који су закочили грађевински сектор и потражњу спустивши цене квадрата, преноси портал „Пословни”.

„Тржиште изнајмљивања станова под огромним је притиском. Потражња увелико надмашује понуду“ рекао је извршни директор овог удружења Јенс Толцкмит.

Трошкови градње значајно су порасли последњих година због виших каматних стопа на кредите и знатно већих трошкова рада и цена грађевинског материјала.

У таквим условима број грађевинских дозвола пада и потражња је ослабила, што је резултирало нижим ценама стамбеног простора, наводе стручњаци. Према информацијама овог банкарског удружења, највише су смањене цене некретнина у Минхену – за 5,3 одсто.

Процене су да ће се цене станова у догледно време стабилизовати. Истовремено, цене квадрата у пословним зградама су пале готово 10 одсто на годишњем нивоу и још се не назире „дно”, рекао је Толцкмит.

Информације о кретањима на тржишту су засноване на подацима више од 700 банака активних у финансирању некретнина, а не на понудама за куповину и најам који служе као основа статистичкој канцеларији, напомиње се у извештају.

Prodaja električnih automobila u SAD pala u prvom kvartalu 2024.

Преузмите андроид апликацију.