Почетна > Бизнис
Бизнис

Пад тражње за малином на светском тржишту

Криза на тржишту и пад тражње дефинитивно се одражава и на пласман српске малине на страним тржиштима и нема наговештаја да ће се ситуација убрзо променити, сматрају стручњаци. Недавно је објављено да је и поред пада количина које су извезене за 33 одсто (у првих осам месеци) у односу на 2021. вредносно остварен већи приход због више откупне цене тог воћа.
Фото: Unsplash/rabbit_in_blue

Ово, међутим, за малинаре није нимало обећавајуће стање будући да је тржиште непредвидиво док су знатне количине и даље ускладиштене у хладњачама. Неки од њих, према информацијама са терена, и даље чекају исплату за предато воће.

Мада су се у медијима могле чути различите информације па и да је у Србији у овој сезони произведено 90.000 тона малине, др Александар Лепосавић, један од водећих стручњака из Института за воћарство у Чачку, рекао је да је овогодишњи род био око 45.000 тона, а да је тренутно ситуација таква да велике количине непродате малине и даље стоје у хладњачама. Како објашњава, разлог је то што је на светском тржишту приметан пад тражње због енергетске кризе и страха купаца од будућих дешавања.

„Све ово утиче на тржиште и тренутно се слабије пласирају и малина и купина. Само у Америци постоји вишак смрзнуте купине на залихама за пет одсто и малине за осам. Нема наговештаја да ће се нешто мењати“ наглашава Лепосавић. Према његовим речима, много већи проблем је што је дошло до упросечавања квалитета малине из Србије, због вишегодишњег одсуства стратегије у производњи и пласману.

Напомиње да је разлог томе што су уведене неке сорте које немају ту особину да дају врхунски квалитет какав смо имали у ранијем периоду. Квалитет „српске малине” по чему смо дужи низ година били препознатљиви је што смо на светско тржиште извозили 95 одсто овог воћа врхунског квалитета и свега пет одсто просечног.

„Ово нажалост више није случај, квалитет је због свих ових разлога почео да пада да би дошли до тога да сада испоручујемо 80 процената малине врхунског квалитета и 20 просечног. Исто то купци могу да набаве и у Пољској и у другим земљама које производе малину а до сада нису могле да се похвале неким квалитетом. Истовремено, таква малина код њих се може набавити по нижим ценама“ наводи Лепосавић.

Kako kriza utiče na pad kvaliteta namirnica?

Преузмите андроид апликацију.