Почетна > Бизнис
Бизнис

Пад реалних плата у Швајцарској – највећи губитак од 1942.

Радници у Швајцарској суочени су са највећим губитком реалних плата од 1942. године. Послодавци су ове године подигли плате у просеку за 1,1 одсто и намеравају да их повећају за 2,2 одсто у идућој години, саопштила је инвестициона банка УБС која је анкетирала 290 компанија.
Фото: Unsplash/Steven Leonardo

Узимајући у обзир инфлацију, то се претвара у стварни губитак од 1,8 процената у 2022. години, након чега следи незнатно повећање од 0,1 одсто у идућој години, преноси Блоомберг.

Повећање плата за нешто више од два одсто вероватно неће довести запослене у празнично расположење, оцењују аналитичари УБС-а. Сектори у којима су плате највише порасле су грађевинарство (1,1 одсто), администрација (1,0), ИТ, финансије и осигурање (0,9).

Плате су мање порасле у производњи и транспорту (0,8) и здравственој нези (0,7 одсто), преноси ЛеНењс. Уговори о платама утичу на око 550.000 запослених у Швајцарској, што је око 11 одсто радне снаге.

Повољна околност је што се не очекује покретање спирале раста плата и цена, због чега инфлација не би требало да расте са садашњих 3,2 одсто. Раст потрошачких цена у Швајцарској неочекивано је успорен у септембру и октобру, али и даље је изнад циља Швајцарске народне банке.

Швајцарска национална банка подигла је у септембру каматне стопе за 0,75 одсто, након чега је референтна каматна стопа у тој земљи после осам година опет позитивна, 0,5 одсто.

Nova zgrada Aerodroma „Nikola Tesla“ do kraja godine

Преузмите андроид апликацију.