Почетна > Бизнис
Бизнис

Пад ценa жита после споразума у Истанбулу

Недавно потписани споразуми у Истанбулу о несметаном извозу украјинског жита из црноморских лука аутоматски су оборили цену пшенице на берзама.
Фото: Unsplash/dhueske

Иако је турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио да ће извоз кренути наредних дана, одмах након што је вест о споразуму објављена у јавности, цена пшенице на европском тржишту пала је за 18 евра по тони – на 333 евра, известио је немачки специјализовани портал „Агрархојт”, а преноси Агроклуб.

Ово је било и донекле очекивано јер се већ дуго спекулише да су у складиштима заробљени милиони тона украјинске пшенице и других житарица.

У међувремену, копненим путевима и европском железницом, уз доста проблема због претовара контингената, транспортоване су мање количине. Пољска је била преплављена украјинским јефтиним житом што је довело до наглог пада цена домаће пшенице и револта тамошњих ратара. Украјински председник Володимир Зеленски саопштио је да та земља на располагању има житарица за продају у вредности од 10 милијарди долара и да је сада добила шансу да извезе и нови род, пренео је Ројтерс.

Оно што је за сада познато јесте да потписани документ гарантује сигурно функционисање извозних рута у Црном мору, а обухвата успостављање координационог центра под окриљем Уједињених нација, деминирање украјинских лука, заједничке инспекције на излазима и улазима у луке и напоре да се осигура сигурност извоза. Бродови би били подвргнути двадесетчетворочасовној контроли како би се осигурало да не преносе оружје.

Vreme letnjih kućnih radova stiglo, majstora nema

Преузмите андроид апликацију.