Почетна > Бизнис
Бизнис

Време летњих кућних радова стигло, мајстора нема

Све теже проналажење радника за кречење и уређење дома, дуго чекање на поправку клима-уређаја, водоинсталатери и ауто-механичари плаћени боље од хирурга најбоље илуструју горући проблем – недостатак добрих занатлија.
Фото: Unsplash/roselyntirado

За разлику од пре неколико година, када се у породици одлучивало да ли ће лето бити искоришћено за летовање или реновирање дома, сада дилеме нема. Ако сте намеравали да средите купатило, промените дотрајале прозоре, окречите, поставите нову фасаду, а нисте договорили мајсторе пре шест месеци – пакујте кофере! И, закажите мајсторе за сезону лето 2023.

Колики је недостатак мајстора, занатлија златних руку, од чијих су удараца чекићем и реског звука бушилица, током јула и августа, одзвањали домови, сада сведочи – тишина.

Ако је негде у току реновирање, најмање троје, четворо комшија звони с пуно наде и питањем:

– Да немате слободнe термине, само да окречите ходник и кухињу? Купатило није велико. Плочице ћу сам да обијем. Ви само дођите да замените цеви и поставите керамику.

На ова питања мајстори најчешће негативно одговарају.

И стручњаци за отклањање изненадних кварова се чекају. У центру града једна пекара привремено је ставила кључ у браву. У данима тропских врућина, муштерије су обавестили да због квара климе и мајстора, кога чекају целу седмицу, не раде до даљег. На поправку клима-уређаја чека се, на пример, у Београду, најмање десетак дана. Слично је и за уградњу. Разлог је што сервисера клима, али ни мајстора за друге услуге и поправке нема довољно. Нису чак у питању ни цене услуга.

Prepolovljeni zahtevi za dotok gasa Severnim tokom 1

Преузмите андроид апликацију.