Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ову реченицу никада не смете рећи детету пре спавања

Направите план да успорите ствари пре спавања.
Фото: Pixabay/jbdeboer

Реченица: „Иди у кревет!“ једнака је дечјој журби у тренутку када мора да успори.

Захтеви вашег детета – рецимо, за још једну ужину за лаку ноћ – траже пажњу.

Време за спавање је време анксиозности одвајања за децу. Родитељи сматрају да рутина њиховог детета одласка у кревет траје предуго и омета њихово време за себе. Али деца осећају ту енергију и још више продужавају агонију. А онда бисмо могли да испустимо огорчени, „лези у кревет“, само да продужимо борбу за власт и сву муку.

Бољи приступ?

Направите план да успорите ствари пре спавања. Посветите свом детету неподељену пажњу – неколико минута игре на поду где заједно вежбате дечју јогу или гледате звезде на плафону њихове спаваће собе. Такође им можете дати изборе који показују да желите да радите заједно. На пример, ево две пиџаме или две књиге. Питајте их: „Коју пиџаму желите да носите? Коју књигу желите да прочитате? Ограничавате време које проводите, али такође дајете тиху, забавну енергију.

Што се тиче захтева после ушушкавања. Питајте их да ли би требало да поново користе шерпу или да се припреме уз ужину за лаку ноћ (нешто мало, попут колача од пиринча) или чашу воде. Ако наставе са захтевима, онда можете поставити ограничења. На пример, ако кажу: „Треба ми још једна књига!“, нека ваш одговор буде: „Држаћемо се нашег распореда вечерас, али хајде да припремимо гомилу за читање ујутру“.

Поента:

Што више ваше дете осећа стрпљења и пажње, већа је вероватноћа да ће климнути главом без инцидената и брже заспати.

Psiholozi objasnili zašto deca lažu

 

Преузмите андроид апликацију.