Ako želite da ostanete zdravi, ne bi trebalo da konzumirate više od šest kašičica dodatog šećera dnevno.
Naučnici iz SAD i Kine su pogledali kako „slobodni šećeri“ u hrani i pićima (monosaharidi poput glukoze i fruktoze) utiču na 83 zdravstvena ishoda.
Otkrili su da prekomerna potrošnja povećava rizik od 45 negativnih zdravstvenih ishoda, uključujući astmu, dijabetes, gojaznost, bolesti srca, depresiju, neke vrste raka i smrt.
Od depresije do raka:
Utvrđeno je da je depresija posebno snažno povezana sa visokim unosom šećera, a značajno su povećani i rizici od visokog krvnog pritiska, srčanog i moždanog udara.
Veoma zabrinjavajuće je to što visok unos šećera povećava rizik od sedam vrsta raka, uključujući rak dojke, prostate i pankreasa.
Zaključeno je da „slobodne šećere” treba ograničiti na oko šest kašičica dnevno, a preporučeno je da se napitak zaslađen šećerom ograniči na jednu nedeljno.
Preporučujemo da smanjite potrošnju slobodnih šećera ili dodatog šećera na ispod 25 grama dnevno.
Prirodni šećeri sadržani u voću i povrću nemaju negativan uticaj na naše zdravlje i dolaze sa dodatnim hranljivim sastojcima kao što su vlakna.
Konzumiranje određene hrane, može smanjiti želju za slatkišima
Preuzmite android aplikaciju.