Početna > Život i stil
Život i stil

Ovo su slatkiši od kojih se ne goji i jedu se bez griže savesti!

Ako želite da smršate ili smanjite unos nezdravih slatkiša, opcije kao što su mus od tamne čokolade ili čia puding mogu biti zdrava zamena.
Foto: Pixabay/ AdelinaZw

Ako pokušavate da smršate ili jednostavno želite da se hranite zdravo, retko ćete posegnuti za čokoladnom tortom ili drugim nezdravim slatkišima.

Ako se nekom režimu ishrane ne mora da znači da morate potpuno da izbegavate slatkiše. I dalje možete da uživate u desertima od kojih se nećete ugojiti, tako kažu nutricionisti.

Sledeće poslastice će zadovoljiti vaše potrebe za slatkim, a nećete uneti tone šećera i kalorija. Neke čak imaju i neverovatne nutritivne prednosti:

Voćni sladoled

Voćni sladoled je zabavan podsetnik na detinjstvo za mnoge i savršena je zamrznuta alternativa za sve koji žele da izbegavaju mlečne proizvode. Ipak, budite oprezni: neki sladoledi koje možete pronaći u prodavnicama sadrže dodatak šećera. Sigurna opcija može biti priprema domaćeg sladoleda sa sastojcima kao što su jagode, breskve, crna čokolada i lubenica.

Mus od tamne čokolade

Mus od tamne čokolade donosi obilje antioksidanata iz tamne čokolade, a dodatak kokosovog mleka, sirovog meda i vanile zaslađuje gorku crnu čokoladu i takođe pruža zdravstvene prednosti. Jedna od najupečatljivijih karakteristika crne čokolade je njen visok sadržaj antioksidansa. Antioksidansi uključuju vitamine, minerale i fitokemikalije – korisna biljna jedinjenja.

Puding od čija semenki

Puding od čia semena može biti još jedna zdrava alternativa slatkišima sa šećerom, a sadrži čia semenke, nezaslađeno kokosovo mleko, ekstrakt vanile, med i bobice. Čia semenke su pune antioksidanata, dobrih masti i vlakana, a vlakna će vas duže držati sitima i sprečiti da grickate hranu punu šećera.

Banana hleb

Banana hleb sa kokosovim brašnom je hranljiva i ukusna alternativa tradicionalnom hlebu od banane, koju često vole oni koji traže zdraviji način života ili žele da smršaju. Za razliku od hleba od banane napravljenog od višenamenskog brašna, ova verzija je bez glutena i sa znatno nižim sadržajem ugljenih hidrata, što ga čini pogodnim izborom za pojedince koji žele da upravljaju svojim unosom kalorija i smanje potrošnju ugljenih hidrata.

Kada da koristite maslinovo, a kada suncokretovo? – Nutricionisti savetuju koja su najzdravija ulja za pripremu hrane

Preuzmite android aplikaciju.