Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово су практичне предности трчања зими

Суморни хладни дани могли би натерати неке тркаче да двапут размисле о трчању, али недавна истраживања сугеришу да су предности трчања на хладноћи далеко веће од оних од трчања на топлијим температурама.
Фото: Pixabay/Surprising_Shots

Конкретно, хладноћа вам може помоћи да сагорите више масти, изгубите више килограма и осећате се виталније.

Али које би биле практичне предности трчања зими?

Трчање по хладноћи је лакше

Иако изгледи за трчање могу изгледати мање привлачни када је хладно, физички чин трчања је заправо много лакши када су температуре хладне. У ствари, хладно време је идеално за трчање на дуге стазе. Што је клима топлија, то је веће оптерећење организма, у ствари, високе температуре могу повећати и кардиоваскуларно и метаболичко оптерећење организма током трчања. Трчање по врућини може узроковати губитак топлоте кроз зној, а то је оно што трчање чини бесконачно тежим.

Трчање по хладноћи убрзава ваш метаболизам

Трчање на хладном може вам помоћи да убрзате метаболизам. Метаболизам се успорава да би се сачувале масти када особа не вежба. Међутим, излагање тела хладноћи, с друге стране, доводи до убрзаног метаболизма и, последично, већег губитка тежине.

Помаже вашем расположењу

Није тајна да хладно, мрачно време може изазвати промене расположења и сезонски афективни поремећај. Вежба, у било ком облику, повећава серотонин и ендорфине, што значи да може побољшати расположење. Сезонски афективни поремећај такође може бити узрокован недостатком сунчеве светлости, тако да трчање напољу може да направи разлику.

Трчање по хладноћи сагорева више калорија

Трчање ће вам помоћи да одржите здраву тежину чак и зими, посебно током празника, а то може повећати очекивани животни век и смањити кардиоваскуларне болести.

Претвара масти у телу

Тело носи различите врсте масти, две главне су смеђа и бела. Смеђа маст се састоји од метаболичког ткива и помаже у сагоревању калорија. Дакле, према истраживању, излагање тела ниским температурама заправо може помоћи да се бела маст претвори у смеђу масноћу.

Zagrejte se u hladnim danima: Pored kuvanog vina u tome vam može pomoći i kuvani džin, a ovo je recept

реузмите андроид апликацију.