Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово су опасности поновне употребе уља за пржење

Због безбедности, здравља и квалитета, препоручљиво је користити ново уље сваки пут када пржите храну. Међутим, ако често пржите велике количине хране, то није увек практично са економске тачке гледишта.
Фото: Pixabay/fotoblend

Одабиром уља са високом тачком паљења, припремањем хране да се контаминација уљем сведе на најмању могућу меру, и процеђивањем уља да бисте уклонили преостале честице хране, већину уља можете поново користити све док се правилно чувају.

Бактерије и слободни радикали

Ако коришћено уље није правилно процеђено и ускладиштено након што се охлади, бактерије се хране честицама хране које су остале у уљу. Неохлађено уље постаје анаеробно и доводи до раста Цлостридиум ботулинум, што узрокује ботулизам, потенцијално смртоносно тровање храном. Хлађење или замрзавање уља успорава раст бактерија. Ужегло – што значи старо и устајало – уље садржи слободне радикале, молекуле који могу оштетити ћелије и довести до повећаног ризика од рака, као и да утичу на квалитет ваше хране. Добра вест је да се ужегло уље лако препознаје по носу.

Тачка сагоревања

Тачка паљења је температура на којој се уље распада и почиње да се дими. Генерално, биљна уља имају вишу тачку паљења од животињских масти, а рафинисана уља имају вишу тачку паљења од нерафинисаних уља. Сваки пут када користите уље, његова тачка сагоревања опада.

Коришћење уља имајући на уму поновну употребу

Држите уље на 190 степени Целзијуса током пржења како би пржење брзо створило заштитни слој на храни и храна не би постала масна. Виша температура може проузроковати сагоревање хране и контаминирати уље и уништити храну. Избегавајте додавање соли у храну пре пржења, јер со снижава тачку паљења уља. Када уље почне да се дими, више није безбедно нити пожељно поново га користити.

Чување уља за поновну употребу

Чим се уље довољно охлади за руковање, процедите га кроз слојеве газе, папирних убруса или филтера за кафу да бисте уклонили честице хране. Чувајте га у чистој стакленој посуди. Никада га немојте мешати са неискоришћеним уљем. Теглу добро затворите, означите датум и ставите је у фрижидер или замрзните не дуже од месец дана. У фрижидеру или замрзивачу може постати замућено, али ће се разбистрити на собној температури. Никада немојте поново користити уље ако се запенило или променило боју током загревања, или ако има необичан мирис или мирише на храну коју сте припремили.

Ove stvari možete očistiti maslinovim uljem

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке