Stres, nedostatak sna i ishrana su glavni faktori koji povećavaju nivo šećera u krvi. Posebno treba izbegavati određene aditive u hrani da biste sprečili ovaj zdravstveni problem.
Kao i većina prehrambenih proizvoda, naizgled obični začini mogu da sadrže veliku količinu šećera.
Iz tog razloga je važno da uvek pročitate sastav. Ako vidite da proizvod sadrži sirup, dekstrozu ili melasu, nemojte ga kupovati.
Dakle, aditivi za hranu koje treba izbegavati su:
Kečap
Većina kečapa na tržištu sadrži dodatni šećer, obično u obliku kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze. Poznato je da konzumiranje kukuruznog sirupa dovodi do gojaznosti, insulinske rezistencije i dijabetesa. Dakle, budite svesni izvora šećera i obavezno proverite koliko grama šećera ima u kečapu koji planirate da kupite.
Senf
Obratite pažnju jer proizvođači senfu često dodaju šećer kako bi poboljšali njegov ukus. Možda mislite da je senf sa medom zdraviji, ali to je daleko od istine. Med je samo ‘izgovor’ za dodavanje još više šećera u proizvod.
Prelivi za salatu
Sve vrste preliva za salatu koje možete pronaći u supermarketima su nezdravi jer smanjuju nutritivnu vrednost zdravog obroka. Nutricionisti smatraju da je najbolja opcija da sami napravite preliv, jer ćete samo tako biti sigurni da ne sadrži veliku količinu šećera.
Soja sos
Osim šećera, ovaj sos sadrži i aditive kao što su kukuruzni skrob i kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze, koji, naravno, negativno utiču na nivo šećera u krvi.
Sedam suplemenata koji prema mišljenju naučnika produžavaju život
Preuzmite android aplikaciju.