Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово су неки од највећих токсина који се налазе у брзој храни

Годинама, истраживања су показала да су брзи, масовно произведени, јефтини оброци које ћете наћи у већини ресторана брзе хране само нездрави.
Фото: Pixabay/DesignOil

Редовно једење ове хране – која је богата калоријама, мастима, холестеролом, натријумом, шећером и угљеним хидратима – повезано је са нежељеним ефектима као што су повећан ризик од повећања телесне тежине, срчаних болести, дијабетеса и депресије.

Међутим, постоје неки састојци брзе хране који могу изазвати додатне здравствене проблеме.

Ипак, ако само повремено конзумирате прерађену или брзу храну, ризик од штетних ефеката је низак.

Природна арома говедине

Светски познати „McDonald’s“ помфрит се прави са природним укусом говедине која садржи хидролизовану пшеницу и хидролизовано млеко, наводи се на веб страници ресторана. Још 2002. године је покренуто неколико тужби против „McDonald’s“ корпорације због означавања њиховог помфрита и чипса као вегетаријанских иако су били обогаћени говедином.

Калијум бромат

Понекад се једноставно назива бромат, овај адитив се додаје у рецепте за побољшање текстуре и пораста брашна. Иако се ‘потроши’ у процесу печења ако се користи права количина, када је превише укључено у рецепт, нешто може остати у готовом производу. Након што су студије на животињама откриле могућу везу са канцерогеним туморима, калијум бромат је забрањен у Канади, Великој Британији и Европској унији. Наводно се још увек налази у пецивима за сендвиче и тесту за пицу из неких ланаца брзе хране у Сједињеним Државама. ФДА (Управа за храну и лекове) подстиче америчке пекаре да одлуче да не користе бромовано брашно, а закон Калифорније захтева да производи направљени од калијум бромата откривају потенцијалну везу рака на етикети. Ако ову храну једете само једном у веома дугом времену, опасност је вероватно минимална. Али ако је то чешћи део ваше исхране, размислите о алтернативи.

Пропилен гликол

Безбојно једињење које се не појављује у природи, пропилен гликол се дефинише као антикоагулант. Користи се у храни као што су безалкохолна пића, маринаде, преливи, зачини, пекарски производи, глазуре и смрзнути млечни производи да „очува текстуру, посебно да се влажна храна не осуши. Такође делује као растварач за укусе и боје. Иако је документована токсичност ретка, постоје потенцијални здравствени ризици са високим уносом – посебно код људи са проблемима јетре и бубрега – због начина на који тело обрађује ово једињење.

Trikovi koji će vam suzbiti glad – šta da jedete, a rapidno mršavite

Преузмите андроид апликацију.