Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово су навике деце која су ретко болесна

Да ли сте се икада запитали зашто је ваше дете често болесно?  Често „донесе“ из вртића неки вирус. Дете мора да изгради имунитет, па је нормално да у првим годинама боравка у колективу чешће оболева.
Фото: Pixabay/Victoria_Watercolor

Међутим, осим што здравом исхраном можете ојачати имунитет детета, постоји још неколико навика које усвајају деца која ретко оболевају.

Хигијена руку је неопходна

Колико год звучало безначајно, прање руку је ефикасно у спречавању ширења инфекција. Прање руку је одличан начин за уклањање бактерија и вируса које деца могу да покупе док се играју, деле играчке и додирују предмете.

Не додиривање лица је важно

Вируси се шире капљицама. Они улазе у тело других људи кроз нос, очи и уста. Зато је важно научити дете да не додирује лице.

Довољно сна

Рутина одласка на спавање је неопходна, посебно за децу. Недостатак сна је често повезан са ослабљеним имунолошким системом. Истраживања су показала да се људи чешће разболе ако не спавају довољно, а то важи и за децу. Колико нам је сна потребно у зависности од година, сазнајте овде.

Физичка активност

Редовна вежба је изузетно здрава за одржавање општег здравља. Познато је да вежбање стимулише ћелијски имунитет, што значи да помаже у повећању циркулације имуних ћелија у телу. Иако деца не морају да се упуштају у интензивну вежбу као одрасли, морају се подстицати да барем учествују у активностима које их одржавају активним током целог дана.

Здрава и уравнотежена исхрана

Сваки родитељ зна колико је исхрана важна за имуни систем детета. Ставите пуно шареног воћа и поврћа на тањир вашег детета. Покушајте да укључите храну богату витаминима Ц и Д и влакнима, што не само да јача њихов имуни систем и здравље костију, већ и промовише добро здравље пробаве.

Важност вакцинације

И на крају, не заборавите да нас вакцинација може заштитити од разних болести. Вакцинација је један од најбољих начина заштите деце и одраслих од инфекција и болести. Пружа додатни слој заштите имунолошком систему и помаже телу да се бори против страних патогена.

Koliko koraka dnevno može da nam poboljša zdravlje?

Преузмите андроид апликацију.