Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико корака дневно може да нам побољша здравље?

Нова студија је такође открила кључне предности ходања у лечењу хроничних болести и стања.
Фото: Pixabay/bluelightpictures

Можете смањити ризик од рака, срчаних болести и ране смрти ако направите 10.000 корака дневно, али било који број корака помаже, према новој студији.

Истраживања показују да просечна особа добија између пола и килограма сваке године, од младих до средњих година, што, временом, полако доводи до нездраве тежине, па чак и гојазности.

Људи заправо могу да смање ризик од гојазности тако што ће више ходати. Студија је такође открила кључне предности ходања за хроничне болести и стања.

Дијабетес, апнеја, хипертензија и депресија показују побољшања како се број корака повећава. Однос са хипертензијом и дијабетесом се зауставио на 8.000 до 9.000 корака, али је однос остао линеаран, што значи да је више корака и даље смањивало ризик.

Главна порука студије је да више корака чини боље.

Ако се крећете 21,43 минута сваког дана у недељи, смањићете ризик од смрти од свих узрока за једну трећину, према америчким центрима за контролу и превенцију болести.

Тренутне препоруке за одрасле су 150 минута ходања умереног интензитета, плеса, вожње бицикла, тениса, аеробика и два дана активности за јачање мишића сваке недеље. Ако комбинујете физичку активност са биљном исхраном, ослобађањем од стреса и интеракцијом са другима, то је магични рецепт за дуг живот и извор младости.

Бројање корака није неопходно

Студија је пратила 6.000 људи непрекидно четири године. Научници су открили да људи који ходају у просеку 8.200 корака дневно имају мање шансе да развију апнеју у сну, рефлукс киселине и депресију. Бројање корака није неопходно, али може бити корисно за оне који се баве неструктурираним или непланираним физичким активностима као што су кућни послови, баштованство и шетање пса, да знају како стојите.

Преузмите андроид апликацију.