Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово су најдуговечније животиње на планети!

Неке животиње живе много дуже од других.
Фото: Pexels/Blue ox studio

Тешко је утврдити животини век животиња у природи јер услед бројних фактора, попут уништавања природног станишта, предатора, стопе смртности младунаца и болести, неретко се дешава да не доживе дубоку старост.

Међутим, неке животиње свакако живе много дуже од других. У наставку сазнајте које животиње најдуже живе.

Џиновске корњаче са Галапагоса

Највећа врста копнених корњача може да напуни и 100 година, а најстарија забележена имала је 152. Најпознатија врста ове корњаче је корњаћа Џорџ који је насељавао ова острва више од једног века, а управо је он био инспирација Чарлсу Дарвину за Теорију о еволуцији. Усамљени Џорџ, како су га називали, угинуо је 2012. године.

Гренландски кит

Ови водени сисари имају животни век од око 200 година и други су највећи сисари, после плавог кита.

Гренландска ајкула

Ове ајкуле у просеку живе два века, а једна откривена имала је 400 година. Дуго живе јер споро расту, центиметар годишње, а пуну зрелост достижу са 100 година.

Гренландске ајкуле се углавном хране рибом, али су у стомацима неких од њих раније пронађени и остаци јелена, па чак и коња. Њихово месо сматра се деликатесом на Исланду, али такође може бити и токсично.

Arctica islandica

Ове океанске шкољке живе у северном Атланском океану, а у питању је врста која живи веома дуго, а једна откривена имала је 507 година. Древна шкољка добила је надимак Минг јер је рођена 1499. године када је Кином владала ова династија.

Медуза

Turritopsis dohrnii називају се бесмртне медузе. Оне започињу живот као ларве, пре него што се нађу на морском дну и претворе у полипе, па тек онда у медузе. Зрели Turritopsis dohrnii могу се вратити у стање полипа уколико су физички повређене или изгладнеле, а након опоравка могу да се врате у стање медузе. На тај начин оне поново покрећу животни циклус.

Imate glavobolju? Pokušajte da je ublažite na pet prirodnih načina

Преузмите андроид апликацију.