Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Имате главобољу? Покушајте да је ублажите на пет природних начина

Не морате истог тренутка посезати за таблетама.
Фото: Unsplash/Sander Sammy

Сваког шестог човека на свету бар једном заболи глава током дана, показало је једно истраживање прошле године. Ако сте и ви у овој маси људи, сигурно ће вам бити корисно да сазнате више о природним начинима да се ослободите непријатног бола.

Највећи број људи ће се одлучити за брзо решење, у виду парацетамола, ибупрофена или неког другог аналгетика, али неке врсте главобоље могу да се реше и другачије.

1. Измасирајте врат

Опуштање мишића врата и леђа нарочито помаже ако патите од тензионе главобоље. Такође, врховима прстију испритискајте корен лобање, а може бити довољно и по само пар минута овакве масаже.

2. Ојачајте вратне мишиће

Проведите барем минут-два дневно у циљаним вежбама. Можете да их радите и седећи, на пример, тако што ћете прислонити длан на образ и ухо, па га притискати главом тако да осетите отпор. Гурајте десетак секунди па промените страну.

3. Пијте више воде

Дехидратација врло често може да изазове главобољу. Трудите се да сваког дана попијете барем 8 великих чаша воде. Ако сте пропустили да то чините неколико сати и ако онда осетите главобољу, покушајте да прво попијете чашу-две воде пре него што се одлучите за аналгетик. Пијте полако, гутљај по гутљај, на минут-два, како би се ткива полако хидрирала поново.

4. Наспавајте се

Бројне студије истичу здравствену важност довољног спавања. Препоруке се разликују, па се за узраст од 18 до 80 година саветује од 6 до 11 сати сна. Ужи просек би био између 7 и 9 сати, а најважније је да се ви осећате потпуно одморни.

5. Проверите стање зуба

Често се догађа да јутарња главобоља има корен у стезању вилица које се догађа током сна. Проверите код свог стоматолога у каквом су вам стању вилице и затражите, евентуално, штитник за зубе који ће вам помоћи да се решите овог проблема.

Znakovi upozorenja da morate smanjiti unos šećera

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке