Poznata je izreka da jedna jabuka dnevno drži doktora van kuće, a izgleda da ima nešto i u redovnoj konzumaciji ovog popularnog voća.
Jedna velika jabuka sadrži pet grama vlakana i bogata je drugim korisnim hranljivim materijama, uključujući magnezijum, kalcijum, fosfor, kalijum i vitamine C i A.
Ovo su najčešće prednosti koje možete primetiti ako jedete jabuke svaki dan.
Bolje varenje
Creva posebno imaju koristi od svakodnevne konzumacije jabuka. Jabuke su dobar izvor vlakana, koja su važna za zdravlje probave. Vlakna pomažu da se hrana lakše kreće kroz probavni sistem. Jabuke izvor posebne vrste vlakana zvane prebiotici, koja služe kao hrana za selektivno ishranu dobrih bakterija u crevima. Kao rezultat toga, povećava se raznovrsnost i broj dobrih bakterija, što su dva pokazatelja zdravih creva.
Smanjenje lošeg holesterola
Rastvorljiva vlakna u jabukama su povezana sa snižavanjem LDL holesterola, što ih čini odličnim izborom za svakodnevnu konzumaciju. Loš ili LDL holesterol, ako ga ima previše u krvi, može povećati rizik od srčanih oboljenja i moždanog udara.
Doprinose zdravom gubitku težine
Ako je gubitak težine jedan od vaših ciljeva, jedenje jabuke svaki dan može biti u vašu korist. Vlakna u jabukama čine da se osećate sitim, što znači da će osoba jesti manje u poređenju sa nekim koji gricka nutritivno lošu užinu, kao što je čips ili visoko obrađena peciva. Jedna naučna studija je otkrila da su žene sa prekomernom težinom koje su jele tri jabuke (ili kruške) dnevno izgubile više kilograma za 12 nedelja od žena sa prekomernom težinom koje su grickale ovsene kolačiće.
Jedna jabuka dnevno može smanjiti rizik od dijabetesa
Uprkos činjenici da prirodno sadrže fruktozu (voćni šećer), jedenje jedne jabuke dnevno je povezano sa smanjenjem rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 Studija koja je obuhvatila 10.000 ljudi, oni koji su redovno jeli jabuke imali su manje šanse da razviju dijabetes tipa 2 od ljudi koji nisu redovno jeli jabuke.
Preuzmite android aplikaciju.