Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово су четири најштетнија додатка за кафу, а ево шта је боље

Иако чисти шећер има већи број калорија, његова умерена употреба може бити боља за вас од вештачких заслађивача.
Фото: Pexels/Chevanon photology

Ако умерено уживате у кафи, то може бити добра ствар за вашу љубавну везу с овим омиљеним напитком. Међутим, оно што додате у своју кафу може имати значајан утицај.

Кафа је неизоставан део јутра за многе људе, а ако нисте љубитељ црне кафе, постоје здравије алтернативе које неће нарушити њен укус. Ево четири најгора додатка за кафу, заједно са здравијим алтернативама које ће обогатити природни укус вашег омиљеног напитка.

1. Слатке павлаке које нису на бази млека

Ови производи обично садрже кукурузни сируп са високим фруктозним садржајем и делимично хидрогенизована биљна уља као главне састојке, симулирајући кремасту текстуру млечних производа. Кукурузни сируп доприноси шећеру и празним калоријама, док су хидрогенизована уља повезана са ризицима од срчаних обољења и дијабетеса. Размотрите додавање обичног млека са ниским садржајем масти, обраног млека или бадемовог млека као здраве и природне замене за крему.

2. Додаци укуса

Додавање арома попут ваниле, лешника, карамеле, менте или бундеве може унети чисти шећер и вештачке боје у вашу кафу. Да бисте побољшали укус без додавања шећера, покушајте са неколико капи ваниле, нане или различитих екстраката орашастих плодова за слично укусно искуство. Ови екстракти су природно без шећера и вероватно су већ део ваше кухињске опреме.

3. Вештачки заслађивачи

Заслађивачи без калорија могу звучати примамљиво ако пазите на унос калорија. Међутим, истраживања повезују ове лабораторијске замене за шећер са озбиљним здравственим проблемима попут поремећаја метаболизма, дијабетеса и срчане инсуфицијенције. Покушајте користити потпуно природне заслађиваче без калорија, као што је чисти течни екстракт стевије, који се све више појављује на полицама продавница.

4. Шећер

Иако чисти шећер доноси са собом калорије, умерена употреба може бити боља опција од вештачких заслађивача. Међутим, ако попијете неколико шољица кафе дневно, те празне калорије могу се брзо нагомилати. Додавање само две кашичице шећера у сваку од три шоље током дана доводи до укупно 48 грама шећера! Ако нисте спремни прећи на црну кафу, размотрите постепено смањење количине додатог шећера, можда уз додатак мало цимета за природну слаткоћу. Иако неће имати исти слатки укус као кафа са шећером, помоћи ће у одржавању нивоа шећера у крви под контролом и смањењу жеље за слатким.

Ако више волите чај, уместо шећера размотрите додавање меда, који је природан заслађивач са мање калорија. Такође, мед садржи природна антиинфламаторна једињења, пружајући додатне здравствене предности.

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке