Početna > Život i stil
Život i stil

Ovo povrće štiti od mnogih bolesti

Ovo povrće takođe štiti oči od makularne degeneracije, koja je glavni uzrok slepila kod odraslih, zbog visoke koncentracije karotenoida luteina i zeaksantina.
Foto: Pixabay/congerdesign

Ne postoji mnogo povrća koje se može videti u toliko različitih jarkih boja kao paprika. Postoje svetlozelene, tamnozelene, žute, bledo žute, narandžaste, crvene, zeleno-crvene, ljubičaste, braon boje, a ovaj spektar atraktivnih boja ne prija samo oku. Ovo povrće služi celom organizmu. Paprika je bogata mnogim hranljivim materijama, izuzetno je snažan čuvar zdravlja i borac protiv mnogih bolesti.

Iako su danas paprike dostupne tokom cele godine, leto je njihova prava sezona sazrevanja i tada su najboljeg ukusa i sadrže najviše hranljivih materija.

Najzdravije i najukusnije su one jarkih i živih boja, njihova kožica treba da bude čvrsta i kompaktna, a stabljika zelena – to je znak da su sveže.

Zato pri kupovini treba obratiti pažnju na to da nisu smežurani i da nemaju mekane delove ili druga oštećenja.

Koliko god je to moguće, birajte paprike koje nisu hemijski tretirane kako biste svom telu pored zadovoljstva ukusa obezbedili i siguran deo zdravlja.

Paprika je cenjeno povrće, može se koristiti sveža, sušena ili konzervisana, u bilo kom obliku je veoma korisna za organizam, a lista bolesti na koje utiče je duga.

Ipak, najbolja je i najzdravija sveža, nije termički obrađena, a njen mesnati deo se smatra lekovitim.

Karotenoidi, koji su odgovorni za svetlu boju paprike, pružaju telu snažnu zaštitu od oksidativnog oštećenja izazvanog slobodnim radikalima.

Istraživanja su pokazala da likopen i beta-kriptoksantin iz paprike poboljšavaju zdravlje srca i pluća, dok lutein i zeaksantin štite zdravlje očiju.

Odličan su izvor vitamina C, pa se zbog visoke koncentracije preporučuju kao obavezan dodatak ishrani za jačanje imuniteta. Zahvaljujući obilju vitamina C i beta-karotena, mogu pružiti kvalitetnu zaštitu od razvoja katarakte.

Istraživanja su pokazala da ljudi koji su jeli veće količine povrća, uključujući papriku, imaju znatno manji rizik od razvoja katarakte. Ovo povrće takođe štiti oči od makularne degeneracije, koja je glavni uzrok slepila kod odraslih, zbog visoke koncentracije karotenoida luteina i zeaksantina.

Ovo je najbolje voće za regulaciju šećera u krvi

Preuzmite android aplikaciju.