Kelj je povrće koje se ističe po svojoj svestranosti i snažnom nutritivnom sastavu bogatom vitaminima A, C i K, vlaknima i antioksidansima.
Može smanjiti rizik od makularne degeneracije
Kelj je prirodni izvor karotenoida. Lutein, jedan od karotenoida, može pomoći u zaštiti očiju od razvoja stanja poznatog kao makularna degeneracija. Makularna degeneracija znači gubitak vida u centru vašeg vidnog polja. Neki podaci pokazuju da su koncentracije luteina u plazmi i makularnom pigmentu značajno porasle nakon dnevne konzumacije ekstrakta kelja tokom četiri nedelje. Drugi podaci pokazuju da je veća koncentracija luteina u plazmi povezana sa 37% manjim rizikom od makularne degeneracije. Stoga, dodavanje kelja vašoj ishrani može imati pozitivan efekat na zdravlje vaših očiju, smanjujući rizik od stanja kao što je makularna degeneracija.
Štiti srce
Bolest srca je vodeći uzrok smrti odraslih muškaraca i žena u SAD. Uključivanje kelja u vašu ishranu može zaštititi zdravlje vašeg srca, posebno ako je uključeno u ukupnu ishranu za zdravlje srca. Jedna studija je procenila kako sok od kelja kao dodatak ishrani utiče na rizik od bolesti koronarnih arterija kod 32 muškarca sa visokim holesterolom. Učesnici su konzumirali 150 mililitara (mL) soka od kelja dnevno tokom 12 nedelja. Zaključak istraživanja bio je da redovno konzumiranje soka od kelja može pozitivno uticati na nivo holesterola u krvi.
Smanjuje rizik od određenih vrsta raka
Iako jedenje kelja neće nužno biti panaceja za život bez raka, dodavanje u vašu ishranu može pomoći u smanjenju rizika od određenih karcinoma. Međutim, potrebna su dalja istraživanja da bi se ovo potvrdilo. S druge strane, neka istraživanja sugerišu da jedinjenje sulforafan, koje se nalazi u kelju, može imati inhibitorni efekat na dojke, pluća, jetru i druge maligne tumore.
Dobar je za kosti
Kada su u pitanju hranljive materije koje podržavaju zdravlje kostiju, kalcijum ima tendenciju da bude najpopularniji i najpoznatiji. Iako je tačno da kalcijum može da igra važnu ulogu u promovisanju dobrog zdravlja kostiju, to nije jedini nutrijent koji utiče na snagu vaših kostiju. Kao i većina lisnatog povrća, kelj je odličan izvor vitamina K, koji igra važnu ulogu u zdravlju kostiju. Neki podaci sugerišu da je nedostatak vitamina K povezan sa većim rizikom od preloma kostiju.
Poboljšava rad creva
Imati zdravu i izbalansiranu mikrobiotu creva znači da se u vašim crevima nalazi raznovrstan skup mikroorganizama koji harmonično rade kako bi podržali vaše zdravlje na različite načine. Kelj može pomoći u održavanju zdrave i uravnotežene mikrobiote creva.
Naučnici kažu: Ako vežbate, to treba da radite svaki dan u isto vreme
Preuzmite android aplikaciju.