Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово јестиво уље доводи се у везу са 30 одсто мањим ризиком од појаве канцера

Студија је открила значајне разлике у ризику од појаве рака између појединаца који су конзумирали маслиново уље и оних који нису.
Фото: Pexels/Pixabay

Много је истраживања показало да једна врсте јестивог уља може да смањи ризик од појаве рака за 3о одсто, а све захваљујући јединственом антиоксидитивном дејству.

Превенција рака је број један када причамо о овој болести.

На срећу, постоје одређени састојци који могу да ометају раст и развој рака захваљујући својој антиоксидативној активности.

Ови ефекти посебно су уочљиви код људи који редовно конзумирају маслиново уље. Све је више доказа који подржавају став да компонента маслиновог уља пружа заштиту од развоја неколико врста рака, показала је метаанализа из 2022. године објављена у магазину „Plos one“.

Студија је открила значајне разлике у ризику од појаве рака између појединаца који су конзумирали маслиново уље и оних који нису.

Повољно дејство маслиновог уља у великој мери се приписује његовом изизетном саставу, богатом монозасићеним масним киселинама и фенолним једињењима.

Метаанализа 45 студија показала је да је заштита најзначајнија за рак дојке, гастроинтесинални и уринарни тракт.

У закључку анализе стоји да маслиново уље има низ заштитних ефеката против развоја рака, а да би даља истраживања могла да пруже бољи увид у то каква је тачно улога маслиновог уља у превенцији рака.

Kada tražite partnera za ceo život, bitne su samo ove dve stvari

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке