Ako ste zabrinuti za unos šećera, to nije bez zasluga, na kraju krajeva, većina ljudi konzumira previše šećera.
Prosečan unos šećera za odraslu osobu je 17 kašičica (68 grama), što premašuje preporuku Dijetetskih smernica od 12 kašičica.
Dodati i prirodni šećer se često stavljaju zajedno kada se govori o ishrani, ali to ne govori celu priču. Iako telo metaboliše i dodani i prirodni šećer na isti način, zdravstveni efekti svakog od njih su veoma različiti.
Prirodni šećer u voću sadrži vitamine, minerale, antioksidante, vodu i vlakna – sve hranljive materije koje podržavaju zdravlje.
Istraživanja pokazuju da ljudi koji redovno jedu voće imaju smanjen rizik od određenih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca i dijabetes tipa 2.
Kupine
Kupine su bogate antocijaninima, polifenolom odgovornim za crvene, plave i ljubičaste nijanse. Istraživanja sugerišu da bobičasti antocijanini imaju pozitivan efekat na puteve uključene u regulaciju glukoze u krvi. Nasumično kontrolisano ispitivanje iz 2018. pokazalo je povećanu oksidaciju masti i poboljšanu kontrolu glukoze među gojaznim ili gojaznim muškarcima koji su hranjeni dijetom sa visokim sadržajem masti sa 600 grama (4 šolje) kupina dnevno tokom jedne nedelje u poređenju sa onima koji su dobijali istu količinu želatina. odgovara kalorijama i ugljenim hidratima. Naime, muškarci koji su uzimali kupine pokazali su veću osetljivost na insulin, važan faktor za prevenciju dijabetesa tipa 2.
Jagode
Osim što imaju malo šećera, hranljive materije u jagodama su povezane sa poboljšanim kardiovaskularnim faktorima rizika. Polifenoli, vlakna, vitamini i minerali doprinose dobrobitima jagoda za srce. Istraživanje pokazuje da jagode smanjuju nivoe c-reaktivnog proteina (markera upale) i smanjuju lipoproteine niske gustine i ukupni holesterol kod ljudi sa visokim holesterolom. Druga meta-analiza iz 2019. sugeriše da konzumiranje 10-454 grama jagoda smanjuje faktore rizika povezane sa zdravljem srca.
Kivi
Pored niskog sadržaja šećera, kivi je prepun drugih korisnih hranljivih materija. Opsežna istraživanja podržavaju kivi u borbi protiv zatvora zbog sadržaja rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana. Rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna omekšavaju i dodaju masu stolici, čineći je lakšim za izlučivanje. Studija iz 2010. je otkrila da jedenje dva kivija dnevno tokom četiri nedelje povećava učestalost pražnjenja creva kod zdravih odraslih osoba i onih sa bolešću iritabilnog creva sa preovlađujućim konstipacijom ili IBS. Meta-analiza iz 2022. godine pronašla je slične rezultate sa kivijem, ali je takođe primetila poboljšanja simptoma povezanih sa IBS-om, kao što su bol u stomaku i naprezanje.
Maline
Maline su bogat izvor vlakana i polifenola, namirnica koje utiču na apsorpciju šećera u organizmu i razvoj hroničnih bolesti. Istraživanja pokazuju da konzumiranje malina uz obrok smanjuje postprandijalni šećer u krvi kod osoba sa predijabetesom ili dijabetesom. Štaviše, studija iz 2019. primetila je da užina od maline sredinom popodneva smanjuje upalu, ključni faktor u nastanku hroničnih stanja poput dijabetesa tipa 2.
Voće kao vaše tajno oružje protiv depresije: Saznajte koje vrste su prirodni štit od crnih misli
Preuzmite android aplikaciju.