Početna > Život i stil
Život i stil

Ovo je najzdravija riba na svetu! Morate je jesti češće!

Malo ljudi razmišlja o prednostima skuše za telo, ali cene samo njen ukus. Svaka namirnica ima hemijska svojstva koja utiču na organizam na određeni način.
Foto: Pexels/Spencer Selover

Hemijski sastav skuše sadrži dosta belančevina i masti, a više ih je u ribi ulovljenoj tokom zime u severnim krajevima.

Uobičajena količina masti je 13 grama, što je dovoljno da se riba definiše kao masna.

Protein je u proseku 18 grama i apsorbuje se tri puta brže od proteina u govedini.

Skuša je niskokalorična riba. Da bismo dobili dnevni unos kalorija, trebalo bi da pojedemo oko 700 grama ribe, ali ne smemo zaboraviti ni na masnoće koje se u njoj nalaze.

Nezasićene masne kiseline

Skuša ima velike količine nezasićenih masnih kiselina, pa je vredna kao namirnica i puna antioksidanata.

Pomažu u jačanju ćelijskih membrana organizma na račun neutralisanja slobodnih elektrona. To su radikali koji mogu probiti ćelijske zidove i smanjiti njihovu aktivnost. 

Hemijski sastav skuše blagotvorno utiče na harmoničan rast i razvoj dece i veoma je koristan za trudnice i dojilje.

Minerali i vitamini B

Da bi se izbegla neravnoteža između rasta i razvoja unutrašnjih organa kod adolescenata, skuša treba da bude prisutna u njihovoj ishrani.

Minerali su vredne komponente skuše. Sadrži kalijum, fosfor, fluor, sumpor, cink, hlor, natrijum. Ovo su veoma korisni mikroelementi.

Ova riba sadrži čitav spektar vitamina B. Ima visoku koncentraciju vitamina B12 i vitamina PP.

Vitamin B pomaže u sintezi DNK i učestvuje u metabolizmu masti.

Česta konzumacija skuše reguliše šećer u krvi, pomaže digestivnom sistemu i jača nervni sistem. Pomaže u formiranju hemoglobina i zasićenosti kiseonikom.

Fosfor

Zahvaljujući mastima i nezasićenim masnim kiselinama, veoma je blagotvoran za mozak, kožu i kosu. Visoka koncentracija fosfora pomaže u izgradnji mnogih enzima koji su pokretači hemijskih reakcija u ćelijama.

Samo jedna vrsta ribe može osigurati ukupnu vitalnost organizma. Fosforna kiselina u skuši je tkivo ljudskog skeleta, zbog čega je veoma korisna za zdravlje dece, ali i odraslih, s obzirom na to da godinama imaju problema sa mišićno-koštanim sistemom.

Kako da napravite ukusan grašak bez zaprške

Preuzmite android aplikaciju.