Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ово је најздравија риба на свету! Морате је јести чешће!

Мало људи размишља о предностима скуше за тело, али цене само њен укус. Свака намирница има хемијска својства која утичу на организам на одређени начин.
Фото: Pexels/Spencer Selover

Хемијски састав скуше садржи доста беланчевина и масти, а више их је у риби уловљеној током зиме у северним крајевима.

Уобичајена количина масти је 13 грама, што је довољно да се риба дефинише као масна.

Протеин је у просеку 18 грама и апсорбује се три пута брже од протеина у говедини.

Скуша је нискокалорична риба. Да бисмо добили дневни унос калорија, требало би да поједемо око 700 грама рибе, али не смемо заборавити ни на масноће које се у њој налазе.

Незасићене масне киселине

Скуша има велике количине незасићених масних киселина, па је вредна као намирница и пуна антиоксиданата.

Помажу у јачању ћелијских мембрана организма на рачун неутралисања слободних електрона. То су радикали који могу пробити ћелијске зидове и смањити њихову активност. 

Хемијски састав скуше благотворно утиче на хармоничан раст и развој деце и веома је користан за труднице и дојиље.

Минерали и витамини Б

Да би се избегла неравнотежа између раста и развоја унутрашњих органа код адолесцената, скуша треба да буде присутна у њиховој исхрани.

Минерали су вредне компоненте скуше. Садржи калијум, фосфор, флуор, сумпор, цинк, хлор, натријум. Ово су веома корисни микроелементи.

Ова риба садржи читав спектар витамина Б. Има високу концентрацију витамина Б12 и витамина ПП.

Витамин Б помаже у синтези ДНК и учествује у метаболизму масти.

Честа конзумација скуше регулише шећер у крви, помаже дигестивном систему и јача нервни систем. Помаже у формирању хемоглобина и засићености кисеоником.

Фосфор

Захваљујући мастима и незасићеним масним киселинама, веома је благотворан за мозак, кожу и косу. Висока концентрација фосфора помаже у изградњи многих ензима који су покретачи хемијских реакција у ћелијама.

Само једна врста рибе може осигурати укупну виталност организма. Фосфорна киселина у скуши је ткиво људског скелета, због чега је веома корисна за здравље деце, али и одраслих, с обзиром на то да годинама имају проблема са мишићно-коштаним системом.

Kako da napravite ukusan grašak bez zaprške

Преузмите андроид апликацију.