Pre nego što počnete da obnavljate zalihe sira, možda biste želeli da razmislite o tome koje sireve da uparite sa krekerima, povrćem i mesom. Supermarketi nude tone različitih sireva, ali možda ćete se iznenaditi koji je najnezdraviji.

Treba napomenuti da sir nije najpoznatiji po svojim zdravstvenim prednostima, ali to ne znači da ga treba izbegavati.
Sve vrste hrane, uključujući sir, mogu se konzumirati u umerenim količinama.
Neki sirevi sadrže iznenađujuću količinu zasićenih masti, što može negativno uticati na vaše zdravstvene ciljeve. Sir koji ubedljivo prednjači u zasićenim mastima je plavi sir, u koji spada i gorgonzola.
135 grama plavog sira sadrži neverovatnih 25 grama zasićenih masti, što ga čini najnezdravijim sirom koji možete izabrati.
Ishrana bogata zasićenim mastima povezana je sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. To je zato što se pokazalo da zasićene masti podižu opasne nivoe LDL holesterola u telu, što može povećati rizik od srčanih bolesti, srčanog udara ili moždanog udara.
Pored potencijalnih problema sa kardiovaskularnim oboljenjima, redovno konzumiranje velikih količina plavog sira može dovesti do povećanja telesne težine.
Plavi sir nije samo bogat mastima, već sadrži i male količine konjugovane linolne kiseline (CLA) – zdrave masne kiseline za koju su studije pokazale da pomaže u sprečavanju gojaznosti. Drugim rečima, plavi sir nema neke velike kvalitete (osim što je ukusan, naravno).
Preuzmite android aplikaciju.