Početna > Uncategorized
Uncategorized Život i stil

Ovo je najnezdraviji način pripreme jaja

Jaja su možda i najbolji izbor za dobar doručak, ali je veoma važno da obratite pažnju na to kako ih pripremate.
Foto: Pixabay/Alexas_Fotos

Belanca su neverovatan vegetarijanski izvor proteina, a žumanca su prepuna vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, holin i lutein.

Ali da biste izvukli najbolje od jaja, morate paziti kako ih pripremate. Iako ne postoji „pogrešan” način pripreme jaja, neke metode nisu zdrave kao druge.

 Mnogi nutricionisti kažu da je najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

Ako pržite jaja na puteru, mogli biste poništiti neke od zdravstvenih prednosti jaja. Jaja su prirodno bogata proteinima i malo zasićenih masti, ali čim dodate puter u mešavinu, zasićene masti u vašem jelu se povećavaju.

To je nešto što ne želimo, jer je prevelika količina zasićenih masti u ishrani usko povezana sa srčanim oboljenjima.

Korišćenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije u jelo, kao i nezdrave masti koje su povezane sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja.

Ne morate samo da izbegavate puter. Kokosovo ulje i mast slanine su takođe loši, kao i poširana jaja ili kajgana koja sadrže velike količine zasićenih masti u obliku kajmaka ili sira.

Upotreba ovih sastojaka može smanjiti visok nutritivni profil jaja. Jedina stvar koja je nezdravija od prženja jaja je prženje na jakoj vatri. Kuvanje na visokim temperaturama oksidira ulja, što može izazvati upalu u telu. Zbog toga treba da koristite ulja koja oksidiraju samo na višim temperaturama, kao što je ulje avokada, da biste to sprečili.

Koji je najbolji način za pripremu jaja?

Pripremanje jaja sa minimalnim sadržajem masti ili korišćenje nezasićenih masti kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada su zdravije alternative. Tvrdo kuvana ili poširana jaja su način za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom. Pored toga kako ih kuvate, važno je i kada jedete jaja. Poslužite jaja sa izdašnom porcijom povrća za dodatne hranljive materije i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole je odličan dodatak jajima, kao i povrće poput špargle, brokolija, paprike i luka.

Da li antibiotici prave u organizmu više štete nego koristi?

Preuzmite android aplikaciju.