Jaja su fantastičan izvor mnogih esencijalnih hranljivih materija i vekovima su bila jedna od osnovnih namirnica za doručak.
Belanca su neverovatan vegetarijanski izvor proteina, a žumanca su izvor vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, holin (važan za ćelijsku strukturu + funkciju) i lutein/zeaksantin.
Jaja su možda bila loše ocenjena za nivo holesterola u prošlosti, ali sada znamo da njihovo jedenje ne podiže holesterol kao što se ranije mislilo.
Međutim, ako želite da izvučete maksimum iz svojih jaja, preporučujemo vam da razmislite o načinu pripreme pre nego što počnete. Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, postoje neke metode koje su manje zdrave od drugih.
Nutricionisti se apsolutno slažu da je najnezdraviji način za pravljenje jaja prženje u previše ulja na jakoj vatri.
Zašto je najnezdraviji način kuvanja jaja prženje na jakoj vatri.
Iako je prženje jaja jedan od najpopularnijih metoda pripreme jaja, to nije nužno najzdraviji metod koji možete izabrati.
To je zato što ulje ima visok sadržaj kalorija i zasićenih masti. A puter je jedan od najgorih prestupnika. Ako pržite jaja na puteru, možete se suprotstaviti nekim od divnih zdravstvenih prednosti jaja.
Jaja su prirodno bogata proteinima i malo zasićenih masti, ali čim dodate puter u mešavinu, zasićena mast u vašem jelu je nešto što ne želimo, jer su prekomerne zasićene masti u ishrani blisko povezane sa srčanim oboljenjima.
Smernice o ishrani Amerikanaca 2020-2025 predlažu da se unos zasićenih masti zadrži na manje od 10 procenata ukupnih kalorija dnevno. Korišćenje zasićenih masti u kuvanju jaja dodaje značajne kalorije u jelo, kao i nezdrave masti koje su povezane sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja.
Preuzmite android aplikaciju.