Постоје начини да се припремите за потенцијалну инфекцију ове зиме, а примарна ствар је да водите рачуна о свом имунолошком систему.
Сезона прехладе и грипа је пред вратима. Већ се примећује све већи број оболелих од грипа. Кренула је зима и дете вам је већ два пута донело неки вирус из школице.
Иако ништа од наведеног не можемо у потпуности да избегнемо, постоје начини да се припремимо за потенцијалну инфекцију ове зиме, а првенствено је брига о имунолошком систему.
Да бисте то урадили, морате обратити пажњу на исхрану, вежбање, унос витамина и квалитетан сан. Како би сазнали које намирнице вам најбоље помажу да издржите све претње, открива их нутрициониста.
Шарено воће и поврће
Увек је добро имати шарену храну при руци када се разболите да би вам помогла да се што пре опоравите. „Антиоксиданси попут флавоноида помажу у борби против слободних радикала који могу изазвати оштећење ћелија и компромитовати имуни систем, а на срећу сви ови хранљиви састојци могу се наћи у шареној храни.
Шта да једете ако добијете грип или неки други вирус?
Флавоноиде можете пронаћи у бобичастом воћу, али и кељ, црна чоколада, грожђе, урме… поморанџе, манго су такође добар избор.
Витамин Ц
Витамин Ц је важан и моћан антиоксиданс који може помоћи вашем имунолошком систему да се бори против болести. Пошто је немогуће створити већу залиху овог важног хранљивог материја, веома је важно да га уносите у довољним количинама сваки дан. Бирајте паприке, поморанџе, ананас, лимун и грејпфрут, јагоде, папају, броколи, прокулице, зеље, кељ, карфиол, киви и першун. Треба имати на уму да термичка обрада намирница уништава сав витамин Ц, па обратите пажњу на начин припреме. Препоручена дневна доза је 90 мг за мушкарце, 75 мг за жене, а пушачи и особе са артритисом треба да узимају додатних 35 мг дневно. Витамин Ц помаже у спречавању оштећења ткива, штити телесне течности (нпр. крв) од слободних радикала и веома успешно од оних из загађеног ваздуха и дуванског дима и враћа витамин Е у његов активни облик. Осим синтезе колагена, витамин Ц јача и здраву имунолошку функцију, која игра важну улогу у превенцији прехладе и скраћивању њиховог трајања.
Говедина без масти
Ако волите месо, можете искористити предности чистог комада меса, а ако сте болесни и желите да ублажите симптоме. Цинк је минерал који побољшава снагу имуног система, а говедина се сматра одличним извором цинка, обезбеђујући телу скоро 50 одсто препоручене дневне дозе у само једној порцији. Ако сте вегетаријанац, цинк можете пронаћи у орасима, млечним производима, па чак и у црној чоколади.
Грчки јогурт
Треба увек да га имате при руци јер је одличан извор протеина, витамина Б12, селена и цинка, а садржи и добре бактерије које ће штитити пробавни систем. Да бисте ојачали свој имуни систем, у своју исхрану укључите јогурт са активним културама. Сојеви „добрих“ бактерија као што је Бифидобацтериум лацтис у јогурту повећавају активност ћелија имуног система да униште вирусе и „лоше“ бактерије.
Зелени чај
Флавоноиди из зеленог чаја помажу у борби против бактерија и спречавају размножавање вируса. Такође, зелени чај има много моћних антиоксиданата који помажу у заштити од вируса, бактерија и других микроорганизама који могу изазвати здравствене проблеме. Редовна конзумација зеленог чаја такође ће помоћи у превенцији кардиоваскуларних болести, можданог удара, пародонталне болести и остеопорозе. Уживајте у умирујућој шољици зеленог чаја неколико пута дневно. Немојте додавати млеко јер ће то учинити чај мање ефикасним за ову сврху.
Преузмите андроид апликацију.