Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ови мање познати фактори изазивају висок крвни притисак

Висок крвни притисак, ако се не лечи, може повећати ризик од срчаног удара, оштећења бубрега или деменције. Алкохол, пушење, гојазност и седентарни начин живота неки су од најчешћих фактора који узрокују висок крвни притисак, али постоји и неколико мање познатих фактора.
Фото: Pixabay/Myriams-Fotos
Низак ниво витамина Д

Недостатак витамина Д узрокује слабе кости и губитак косе, али истраживања показују и да је индиректно повезан са здрављем кардиоваскуларног система. Нормални нивои витамина Д ублажавају стрес, помажу у одржавању здраве тежине и управљају другим факторима који доводе до високог крвног притиска.

Недостатак сна

Спавање мање од шест сати може повећати стрес, изазвати промене расположења и хормонску неравнотежу, што утиче на опште здравље. Такође, недостатак сна повећава крвни притисак и стрес у телу, а самим тим утиче на здравље срца. Превише прерађене хране Намирнице као што су брза храна, чипс, колачићи, супе у конзерви и сосеви садрже доста натријума, што директно утиче на крвни притисак. Више соли у крви извлачи воду из ткива крвних судова што повећава запремину крви изазивајући висок крвни притисак.

Друштвена изолација

Особа не мора нужно да се осећа под стресом због краткотрајне усамљености или изолације. Али продужена изолација може изазвати ослобађање превише хормона стреса, што доводи до депресије. Ово повећава крвни притисак који може порасти изнад нормалног нивоа.

Лекови

Често узимамо лекове одмах због главобоље или болова у зглобовима, али морамо бити опрезни. Одређени антиинфламаторни лекови могу подићи крвни притисак ако се често користе. Наиме, ови лекови могу да сузе крвне судове, па срце не може нормално да пумпа крв, што изазива велики притисак на срце, повећавајући ниво крвног притиска.

Pet razloga zašto bi trebalo da jedete beli luk češće

Преузмите андроид апликацију.