Почетна > Бизнис
Бизнис

Ове земље су се одрекле златних резерви

У време финансијских превирања, злато се сматра незаменљивом имовином, а већина земаља има различите резерве.
Постоје државе које имају и до 60 посто међународних девизних резерви у злату, али има и оних које уопште немају злато или имају мале количине.
Фото: Pixabay/Stevebidmead

Према подацима Светског већа за злато за 2021. годину, 13 земаља нема резерве злата, а 14 земаља има мање од један посто злата.
Извештај који је објавила страница “Вестник Кавказа” наводи пет економија које, на пример, имају велике девизне резерве, а немају злато, преноси Ал Џазира.

Канада

Канада је земља с високим приходима и богата је природним ресурсима. Услужни сектор доминира економијом, а према извештају Међународног монетарног фонда за јануар, економија земље се смањила 5,2 посто у 2020. те порасла 4,7 посто у 2021. години. Предвиђа се да ће економија од 2.000 милијарди долара расти за 4,4 посто у 2022. и 2,8 посто у 2023. Међутим, због тренутних геополитичких догађаја, прогноза може да се промени.

Према страници, од 31. децембра 2021. девизне резерве Канаде износиле су 106,61 милијарду долара, а током 2022. незнатно су се смањиле на 102,89 милијарди долара од 28. фебруара. Канада спада у највеће економије без златних резерви.

Норвешка

Норвешка је једна од најбогатијих земаља по БДП-у по глави становника. То је земља богата природним ресурсима, посебно нафтом, хидроелектранама, рибом, шумама и минералима. Норвешка је такође трећи највећи извозник гаса у свету након Русије и Катара.

Норвешка задовољава око 20-25 посто европске потражње за гасом, а природни ресурси, квалификована радна снага и примена технологије учинили су Норвешку просперитетном.

Према Nasdaq-у, тренутни БДП земље износи 445,51 милијарду долара. Крајем 2003. године златне резерве у Норвешкој централној банци износиле су 37 тона: 3,5 тона кованица и 33,5 тона полуга. Међутим, 2004. године Норвешка централна банка је продала златне полуге. Банка је потом, у саопштењу за јавност, навела да је задржала само “седам полуга за изложбе и 3,5 тона златника, који су превезени у Уједињено Краљевство 1940. године”.

Норвешке девизне резерве подељене су на портфељ с фиксним приходом и портфељ с деоницама, а њима управљају Сектор за централно банкарске операције и Одсек за инвестиционо банкарство, који су сектори Норвешке централне банке. Крајем 2021. године девизне резерве Норвешке износиле су 84,72 милијарде долара.

Хрватска

Хрватска је постала 28. чланица Европске уније 1. јула 2013. Трећа је највећа економија с високим дохотком без злата, с БДП-ом од 68 милијарди долара. Око 67 посто хрватске трговине одвија се унутар Европе, са земљама попут Немачке, Италије и Словеније. Што се тиче увоза, 77 посто је из Европе, пет посто из Кине и три посто из Босне и Херцеговине.

Од 1999. Хрватска је имала 13,2 тоне злата које је примила од Банке за међународна поравнања као удео у златној имовини када је земља била део бивше Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

”Хрватски буџет ће изгубити милион куна ако банка одлучи да задржи златне резерве наслеђене од Банке за међународна поравнања”, изјавио је гувернер централне банке. Дакле, злато није заступљено у девизним резервама земље, које су износиле 28,31 милијарду долара на крају 2021.

Азербејџан

Азербејџан је земља богата природним ресурсима с вишим средњим дохотком. БДП земље износи 58,43 милијарде долара. Азербајџан је уврштен у групу земаља које блиско сарађују с Организацијом земаља извозница нафте (ОПЕК) у формату ОПЕК плус.

Према подацима о девизним резервама, држава није имала златних резерви 2011. и 2012. године, међутим у 2013. откупљено је 20,02 тоне злата, а 2014. резерве су повећане на 30,17 тона.

У 2016. резерве злата смањене су на 20,02 тоне, а од 2017. злато није приказано у тонама у девизним резервама земље, а доларска вредност златних резерви постала је занемарљива.

Укупне девизне резерве земље на крају 2021. износиле су око 8,31 милијарду долара, међутим, Државни нафтни фонд Републике Азербејџан улаже 10 посто свог инвестиционог портфеља у злато.

Костарика

Костарика је мала латиноамеричка земља с отвореном економијом, коју Светска банка описује као земљу с вишим средњим дохотком.

Током последње две деценије, земља је активно расла и развијала се, добрим делом захваљујући економској стратегији усмереној према иностранству. Костарика је проширила своју економију, која је пре била зависна од туризма и пољопривредних производа, кроз извоз високе технологије. Директна улагања Сједињених Држава у земљу износила су две милијарде долара у 2020, према канцеларији за економске анализе Министарства трговине.

Сједињене Државе највећи су трговински партнер Костарике, чинећи око 40 посто извоза и увоза земље. Костарика је такође богата златом. Комерцијално „златарење“ у земљи почело је 1930-их. Значајан интерес појавио се након открића нових налазишта.

Већина руда је била изузетно високог квалитета, с примарним стенама које су садржавале велике златне жиле. Као резултат великог развоја, ископане су огромне количине злата.

Према подацима за последњих десет година, злато није заступљено у међународним резервама земље, али су у децембру 2021. девизне резерве Костарике износиле 7,57 милијарди долара.

Остале земље које немају златне резерве

Портал је поменуо и друге земље које немају златне резерве, укључујући Никарагву, Камерун, Јерменију, Габон, Туркменистан, Конго, Чад и Еритреју.

Inflacija u svetu raste

 

Преузмите андроид апликацију.