Почетна > Бизнис
Бизнис

Инфлација у свету расте

Највећа инфлација од 284,40 одсто забележена је у Венецуели у марту, а иза ње се налазе Либан са 208,13 и Турска са 61,14 одсто.
инфлација
Фото: Pixabay/geralt

Ситуација са несташицом енергената на светском нивоу, која је настала као последица рата у Украјини, забране увоза енергената из Русије. Као и обуставе извоза из Русије у земље света, допринела је да инфлација нагло скочи у многим државама.

Према писању Волстрит журнала протекле недеље, инфлација у Русији могла би премашити 20 одсто. Док се 2023. године очекује да порасте за још шест процената.

Подаци Трендинг економикса показују да је инфлација у марту била најнижа у Боливији, тек 0,77 одсто. Затим у држави Макао 1,07 и Кини 1,50 одсто.

Када је у питању регион, Србија је са инфлацијом од 9,1 одсто у марту била боља од Босне и Херцеговине, Бугарске и Румуније. Чија је инфлација премашила 10 одсто. Док су од ње биле боље Албанија са 5,7, Хрватска са 7,3, Мађарска са 8,5, Македонија са 8,8 и Црна Гора са 9 одсто.

Медији последњих дана прогнозирају да би инфлација у Србији могла прећи 10 одсто. Иако је гувернерка Народне банке Јоргованка Табаковић недавно изјавила да Србија није дошла до двоцифрене инфлације и да се у тој категорији налази на зачељу Европе.

Dolar se drži blizu najvišeg nivoa u poslednje dve decenije

 

Преузмите андроид апликацију.