Početna > Život i stil
Život i stil

Ove promene na jeziku upozoravaju da vam nedostaje važan vitamin

Vitamin B12 je esencijalni nutrijent koji se ne proizvodi prirodno u telu, već se mora dobiti hranom ili dodacima ishrani. Primarna uloga vitamina B12 je formiranje crvenih krvnih zrnaca i DNK. Štaviše, igra značajnu ulogu u razvoju mozga i nervnih ćelija.
Foto: Pixabay/1045373

Pošto je ovaj nutrijent neophodan za različite telesne funkcije, njegov nedostatak može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući loše oralno zdravlje.

Kaže se da nizak nivo vitamina B12 izaziva oralne probleme, koje se posebno odnose i vide na jeziku.

To se dešava zato što nedostatak vitamina B12 dovodi do smanjenja proizvodnje crvenih krvnih zrnaca, što dovodi do smanjenog protoka kiseonika do jezika.

Bolan i crven jezik

Glositis je zapaljenje jezika koje izaziva otok, crvenilo i bol. Prema VebMD-u, glositis može dovesti do sitnih izbočina na jeziku. Ovo stanje karakteriše gladak ili bolan jezik sa sjajnim izgledom. Teška upala jezika može izazvati otok i crvenilo i bol koji mogu promeniti način na koji jedete ili govorite.

Afte

Afte takođe mogu biti znak nedostatka vitamina B12. To su male i bolne rane u ustima. Obično nestaju sami, ali izbegavanje sirćeta, citrusa i ljutih začina može pomoći. Neki lekovi bez recepta mogu ublažiti bol. Promena boje jezika i osećaj pečenja Još jedan simptom nedostatka vitamina B12 je otečen i debeo jezik, kao i osećaj pečenja i promene boje jezika.

Pored gore navedenog, simptomi nedostatka vitamina B12 uključuju:

  • umor
  • gubitak daha
  • glavobolja i vrtoglavica
  • bleda koža
  • kucanje srca
  • gastrointestinalni problemi
  • poteškoća u koncentraciji
U kojim namirnicama ima vitamina B12?

Vitamin B12 se može dobiti konzumiranjem govedine, svinjetine, šunke, živine, jagnjetine, ribe, morskih plodova kao što su školjke i rakovi, jaja i mlečnih proizvoda kao što su mleko, sir i jogurt. Obogaćene žitarice su takođe dobar izvor vitamina B12. Oni koji ne mogu da unesu dovoljno vitamina B12 hranom moraće da pribegnu dodacima ishrani, prema preporuci lekara.

Ako imate bilo koji od ovih problema, jedite kukuruz

Preuzmite android aplikaciju.